Het kabinet heeft 200 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds gereserveerd voor de oprichting van het Holomicrobioom Instituut en zijn activiteiten gedurende de eerste tien jaar. Dat maakte minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat vrijdag bekend. Onderzoekers van Wageningen University & Research zijn betrokken bij het consortium.
Bij het Holomicrobioom Instituut werken wetenschappers uit heel Nederland samen om interacties tussen micro-organismen op grote schaal in kaart te brengen, met focus op het voedselsysteem. Microben beïnvloeden de wereld om ons heen: van de bodem tot water en ons eigen lichaam. Tot nu toe keken wetenschappers per domein naar de effecten van micro-organismen. Die domeinen wil het consortium nu met elkaar verbinden. Wetenschappers kunnen dan bijvoorbeeld onderzoeken wat er gebeurt met de gezondheid van landbouwhuisdieren als het microbioom in de bodem verandert. Het initiatief moet leiden tot nieuwe, betere producten en diensten voor de landbouw, de voedselproductie en de gezondheidszorg.
Nog niet definitief
Als het geld vanuit het Nationaal Groeifonds inderdaad naar het Holomicrobioom Instituut gaat, kan dat onderzoek van start gaan. “Dat is fantastisch nieuws”, reageert Hauke Smidt, een van de trekkers van het Holomicrobioom Instituut vanuit Wageningen. “Het is prachtig dat we straks voor het eerst het microbioom van de hele voedselketen in kaart brengen en we de kennis die dat oplevert ook naar de praktijk kunnen brengen.” Zijn collega Leo van Overbeek vult aan: “Ik vind het belangrijk dat kenniscentra en bedrijfsleven gezamenlijk optrekken in het Holomicrobioom-initiatief. Dat is de beste waarborg dat kennis op het gebied van microbiomen in de voedselproductieketen wordt gevaloriseerd.”
De minister nam het advies over van een onafhankelijke beoordelingscommissie die het kabinet over alle ingediende voorstellen had geadviseerd. Van in totaal 39 voorstellen op het terrein van Onderzoek, ontwikkeling en innovatie kregen twaalf voorstellen definitieve of voorwaardelijke toezeggingen van het kabinet. Het consortium moet nog aanvullende informatie aanleveren die de Adviescommissie Nationaal Groeifonds vervolgens beoordeelt. Pas dan kan het bedrag definitief toegekend worden.
Uniek
De adviescommissie noemt het samenbrengen van diverse toepassingsgebieden uniek. Ze gelooft in de kracht van het Nederlandse microbioom-onderzoeksveld en het belang van multidisciplinariteit. De commissie gelooft dat het microbioomproject verschillende belangrijke onderzoeksdomeinen met elkaar verbindt en dat dit zal leiden tot snellere toepassingen op diverse terreinen.
De commissie ziet in het consortium een sterke vertegenwoordiging van gerenommeerde kennis- en onderzoeksinstellingen, wat haar vertrouwen geeft in de uitvoering. Het opzetten van een gecentraliseerd Holomicrobioom Instituut word door geraadpleegde experts unaniem gezien als een zinvolle aanpak om projectonderdelen en expertise te integreren.
De aanvullende informatie die de commissie het consortium vraagt voordat ze kan adviseren om het Instituut definitief te financieren betreft onder meer de valorisatiestrategie van het nieuwe Instituut en het mandaat van het centrale instituut over het volledige onderzoeksprogramma. Het consortium zal deze aanvullende informatie binnenkort bij de commissie aanleveren.
Bron: WUR