Tholen - Wel of geen soepelere regels voor genetische modificatie van gewassen. Het blijkt een principekwestie. Gisteren lanceerde de biologische sector een petitie om wetswijziging door de Europese Commissie tegen te houden. Het gaat daarbij vooral om keuzevrijheid: ondertekenaars van deze petitie willen voorkomen dat er na de wetswijziging niet meer op het etiket is te zien of er gentechnieken zijn gebruikt.
De petitie gaat goed, vertelt Daisy Alsemgeest van de Biowinkelvereniging. "We zitten nu op ruim 6.500 handtekeningen. We willen de 40.000 handtekeningen halen om het onderwerp in de Tweede Kamer op de agenda te krijgen. Verder zien we op social media berichtjes van mensen die de ansichtkaart in de brievenbus stoppen."
Deze ansichtkaarten worden uitgedeeld bij biologische winkels en zijn geadresseerd aan Landbouwminister Piet Adema. Naast dat de minister een flinke stapel kaarten in zijn postbus kan verwachten, gaat Bionext vandaag ook bij hem langs om onder andere deze kwestie te bespreken.
Merle Koomans van den Dries en Lizelore Vos vragen aandacht voor de petitie.
Het NOS-journaal besteedde gisteren aandacht aan het onderwerp, aan de hand van phytophthora in de aardappelteelt. John van der Oost is microbioloog aan de Wageningen Universiteit. Hij legt uit waarom wetenschappers de oplossing zien in gentechnologie. "Phytophthora blijft zich door ontwikkelen, dus het zou ook kunnen dat er op een gegeven moment een phytophthoravariant komt die weer kan doorbreken door het afweersysteem van die aardappels. Dat zou je met gen-editing weer kunnen herstellen." Hij legt uit dat het reageren op het ontstaan van een nieuwe ziekte met gentechnologie aanzienlijk sneller kan.
Lizelore Vos is als biologisch-dynamisch boerin principieel tegen gentechnologie en noemt dit 'de natuur manipuleren'. "Ten eerste omdat deze techniek niet strookt met hoe wij met de natuur willen omgaan. Ten tweede omdat klassieke veredeling ook problemen kan oplossen." Daarbij vertelt ze hoe haar vader succesvol phytophthora-resistente aardappelen veredelde.
Klik hier om verder te lezen.