Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Start Europees onderzoeksproject naar bodemgezondheid

Half februari is het transdisciplinaire project Benchmarks van start gegaan aan de Wageningen Universiteit. Het 5-jarige onderzoeks-project richt zich op het monitoren van de gezondheid van de bodem in heel Europa. FiBL Zwitserland is een van de 29 partnerorganisaties uit heel Europa. Ook de Europese Commissie, het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en het landbeheer zijn erbij betrokken.

Volgens een gezamenlijke beoordeling door het bestuur van de missie Bodemgezondheid en voedsel (SH&F) en het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (GCO) wordt 60 tot 70 % van de bodems in Europa momenteel als ongezond beschouwd als gevolg van bijvoorbeeld verontreiniging, een teveel aan voedingsstoffen, verdichting en bodemaantasting (A Soil Deal for Europe, Europese Commissie, 2022a).

De SH&F-missie van de Europese Commissie heeft als doel gesteld dat tegen 2030 75 % van de Europese bodems gezond of aanzienlijk verbeterd moet zijn, overeenkomstig een nieuwe EU-wet inzake de bescherming van de bodemgezondheid. Ook de particuliere sector stelt expliciete visies op duurzame voedselsystemen voor, zoals de 1000 landschappen voor 1 miljard mensen (1000 landscapes, 2022), het platform 100 miljoen boeren van het World Economic Forum (World Economic Forum, 2022) en het Regen10-initiatief van de World Business Council on Sustainable Development (WBCSD, 2022).

Wat is de inzet van Benchmarks?
Het meten van het succes van deze publieke en particuliere initiatieven via de geharmoniseerde monitoring van Europese bodems is een essentiƫle, maar enorm complexe taak. Het vereist coherente maar contextspecifieke monitoring op meerdere schalen, voor meerdere soorten landgebruik en in alle Europese landen. Benchmarks zal samenwerken met belanghebbenden (landbouwers, bosbouwers, stadsplanners, vertegenwoordigers van de waardeketen, onderzoekers, lokaal bestuur en beleidsmakers) uit 24 contrasterende landschappen om te bepalen hoe de gezondheid van de bodem in heel Europa kan worden bewaakt, waarbij ook rekening wordt gehouden met de lokale context van het landbeheer.

De doelstellingen van het Benchmarks-project zijn de volgende:

  • Een duidelijk, gemakkelijk te gebruiken instrument voor de evaluatie van de bodemgezondheid bieden, dat transparant, geharmoniseerd en kosteneffectief is.
  • Het definiĆ«ren van geschikte indicatoren die relevant zijn voor de beoordeling van de bodemgezondheid voor een reeks landgebruiken en klimaatzones in heel Europa.
  • Een dashboard voor bodemgezondheid ontwikkelen dat geschikt is voor gebruik op verschillende schalen (van veld tot Europees) voor land- en bosbouw en stedelijke omgevingen.
  • Bijdragen tot de verbetering van het bestaande Europese beleid en de bestaande regelgeving inzake bodemgezondheid.

Bron: FiBL

Publicatiedatum: