Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klimaatbescherming biedt volgens nieuwe studie ook economische voordelen

Het IPCC heeft op 20 maart het laatste deel van zijn zesde beoordelingsrapport gepubliceerd, waarin het erop aandringt dat alleen snelle en drastische maatregelen tegen klimaatverandering onomkeerbare schade aan de wereld kunnen voorkomen. Uit een nieuwe studie, gepubliceerd in Nature Climate Change, blijkt dat beperking van de klimaatverandering ook gunstiger is voor de economie. "Het beperken van de klimaatverandering tot minder dan 2°C kost overheden veel minder dan het opvangen van de schade die gepaard gaat met verdere temperatuurstijgingen", aldus hoofdauteur Kaj-Ivar van der Wijst.

Eerdere economische analyses van de gevolgen van klimaatverandering zijn bekritiseerd omdat zij de door de opwarming van de aarde veroorzaakte schade niet nauwkeurig weergeven. De nieuwe studie vertaalt voor het eerst de wereldwijde schade van klimaatverandering zoals zeespiegelstijging, overstromingen en droogte naar economische schade met behulp van geavanceerde gespecialiseerde geïntegreerde evaluatiemodellen van teams uit heel Europa. Vervolgens wordt berekend hoe deze schade zich verhoudt tot de kosten van emissiereductie.

Sterke economische argumenten voor vermindering van de koolstofuitstoot
Uit de studie blijkt dat bij een temperatuurstijging van 3°C de wereldwijde schade als gevolg van de klimaatverandering tegen 2100 kan oplopen tot 10% à 12% van het BBP. Wanneer de temperatuur echter onder de 2°C blijft, wordt de schade geraamd op ongeveer 2% van het BBP. "In eerdere baten-kostenstudies werden de schadekosten voor temperatuurstijgingen van meer dan 2°C onderschat. Onze studie geeft een sterke economische bevestiging van de noodzaak om de koolstofuitstoot te verminderen en de inspanningen van het Akkoord van Parijs te ondersteunen," zegt Van der Wijst, assistent-professor aan het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Utrecht.

De werkelijke schade door temperatuurstijgingen van meer dan 2°C wordt mogelijk onderschat, omdat in het model geen rekening is gehouden met alle gevolgen, zoals verlies van biodiversiteit, gevolgen voor de gezondheid en gekruiste omslagpunten. "Hieruit blijkt dat de voordelen van een beperking van de opwarming van de aarde tot minder dan 2°C aanzienlijk groter zijn dan de kosten, met een factor 1,5 tot 3,9, en dat de richttemperatuur ruim onder de 2°C moet liggen", aldus Van der Wijst.

Klimaateffecten ongelijk verdeeld
In lijn met eerdere studies toont het onderzoek aan dat de economische kosten van klimaatverandering ongelijk verdeeld zullen zijn, waarbij het Zuiden het zwaarst wordt getroffen. "Dit is met of zonder beperking van de klimaatverandering tot 2°C," zegt co-auteur Detlef van Vuuren, hoogleraar Integrated Assessment of Global Environmental Change aan het Copernicus Instituut en het Planbureau voor de Leefomgeving. "Vanwege het langzame proces van zeespiegelstijging zal de schade in de eerste helft van de eeuw relatief gelijk blijven. Maar als we de Overeenkomst van Parijs overschrijden, zullen we in de tweede helft van de eeuw een groter deel van de schade zien in regio's die kwetsbaarder zijn voor klimaatverandering."

"Het is belangrijk dat beleidsmakers toegang hebben tot nauwkeurige economische informatie over de schade die klimaatverandering veroorzaakt bij verschillende actieniveaus. Deze studie toont aan dat de doelstellingen van het Akkoord van Parijs kostenoptimaal zijn, zelfs vanuit een strikt economisch perspectief," besluit Van Vuuren.

Klik hier om de publicatie in Nature Climate Change te lezen.

Bron: Universiteit Utrecht

Publicatiedatum: