Het Europees Octrooi Bureau heeft, 9 jaar na de start van de bezwaarprocedure, besloten dat het patent van zaad- en chemiebedrijf Syngenta op klassiek veredelde paprika's met een natuurlijke resistentie tegen wittevlieg (EP2140023) gehandhaafd blijft. Op 16 februari werd de zaak nogmaals behandeld.
Dit ondanks het feit dat het Europees Octrooi Bureau, onder grote politieke en maatschappelijke druk, al in 2017 bepaalde dat eigenschappen die van nature in planten voorkomen en producten van essentieel biologische processen, niet gepatenteerd mogen worden. Echter geldt deze uitspraak niet met terugwerkende kracht.
'Niks uitgevonden'
De uitspraak is een grote tegenvaller voor de brede coalitie van 34 organisaties uit in totaal 27 landen, die in 2014 bezwaar maakte tegen dit patent. Brancheorganisatie Bionext was een van hen. "Wij zijn erg teleurgesteld over deze uitspraak. Dit patent had nooit verleend mogen worden. Syngenta heeft niks uitgevonden. Wat ze gedaan hebben hoort tot de standaard veredelingspraktijk", aldus Maaike Raaijmakers, projectleider biologisch uitgangsmateriaal en veredeling bij Bionext.
De teleurstelling is extra groot omdat de huidige wetgeving patenten op natuurlijke eigenschappen niet langer toestaat. Daar komt bij dat de eigenschap die het bedrijf nu claimt als zijn uitvinding afkomstig is van een wilde peper uit de Wageningse genenbank. Zaadbedrijven die tegenwoordig genetisch materiaal uit een genenbank halen om te gebruiken in hun veredelingsprogramma moeten hiervoor een verklaring tekenen waarin ze beloven hier geen patent op aan te vragen.
Gevolgen
De beslissing doet volgens Bionext het ergste vrezen voor de honderden andere patentaanvragen die vóór 1 juli 2017 zijn gedaan en die tevens betrekking hebben op de natuurlijke eigenschappen van groenten en fruit. Ook deze aanvragen zou het EOB alsnog kunnen goedkeuren. Met alle gevolgen van dien, aangezien andere zaadbedrijven de gepatenteerde eigenschappen niet meer vrij kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe rassen. Uiteindelijk leidt dit volgens Bionext tot een minder breed assortiment aan rassen, hogere prijzen en een grotere afhankelijkheid voor boeren en tuinders.
"Het is echt cruciaal dat er zo snel mogelijk een einde komt aan patenten waarmee bedrijven zich stukjes natuur toe-eigenen", aldus Maaike Raaijmakers. "We zullen nu met onze internationale partners gaan bespreken wat de vervolgstappen zijn. In beroep gaan tegen deze uitspraak heeft, mede dankzij de lange procedure, helaas weinig zin aangezien het patent al in 2027 afloopt."
Voor meer informatie:
Bionext
[email protected]
www.bionext.nl