Tholen - Marc van Rijsselberghe van Texel is de grondlegger van Zilte Teelt in Nederland. Samen met de wetenschap en partners als kwekers, teler Henk Broekman en groothandel Jansen-Dongen, is na jaren testen de zilte aardappel geïntroduceerd op de Nederlandse markt als oplossing voor het grote probleem dat verzilting heet. Met als extra onderscheidende factor dat bij de teelt met natuurlijke zeewierbemesting wordt gewerkt. Dit seizoen ligt de zilte aardappel in het schap bij de supermarktketen Jumbo onder het eigen merk. "Door verzilting verandert de smaak van de aardappel aanzienlijk, ze worden zoeter en lekkerder", vertelt Laurens Jansen van van Jansen-Dongen.
Links: Stan de Jager, rechts de zilte wortelen en aardappelen.
Daarnaast is, met ondersteuning van het Waddenfonds, telers uit de Waddenregio, Waddengoud en het Louis Bolk Instituut, een meerjarig project ‘Zeker Zilt’ opgestart voor de ontwikkeling en het vermarkten van Zilte aardappelen en wortelen onder het merk ‘Van de Wadden’. Omdat de opbrengst per hectare iets lager is, wordt gezocht naar aanpassingen in de teelt en meerwaarde in productverwerking en vermarkting om een renderend en nieuw verdienmodel te creëren voor telers in de zilte Waddenregio.
Voor het merk 'Van de Wadden' wordt geteeld met een robuust vastkokend aardappelras. Komend seizoen worden de aardappelen en wortelen voor consumptie geïntroduceerd door een select aantal partijen, waaronder groothandel Jansen-Dongen. Naast tafelaardappelen 'Van de Wadden' worden ook Zilte chips onder dit merk geïntroduceerd. "Deze zijn geproduceerd met zilte aardappelen, geteeld in de Waddenregio en met zeewier bemest. Door de heerlijke zilte smaak van de aardappel heeft de chips maar weinig zout nodig en zitten alle verkrijgbare varianten barstensvol smaak", aldus Laurens.
Voor meer informatie:
Laurens Jansen / Stan de Jager
Jansen-Dongen
Vierbundersweg 90
5047 TN Tilburg
Mob: 06-22957314
[email protected] / [email protected]
www.jansen-dongen.nl