30 procent biologische landbouw tegen 2030 in Duitsland - dat is het ambitieuze doel van de Bondsregering. Uit een studie van de Technische Universiteit van München blijkt nu dat meer biologische landbouw jaarlijks ook tot vier miljard euro aan milieukosten kan besparen. De studie werd gepubliceerd tijdens de Grüne Woche in Berlijn.
Studieleider: Hoe sneller hoe beter
"Hoe sneller de omschakeling naar biologische landbouw plaatsvindt en hoe groter het areaal dat biologisch geteeld wordt, hoe groter de verlichting van het milieu en de kostenbesparing voor de samenleving". Zo stelt onderzoeksleider Kurt-Jürgen Hülsbergen van de Technische Universiteit München. De kostenbesparingen lopen op tot miljarden per jaar. Volgens de studie bespaart de biologische landbouw de samenleving nu al 1,5 miljard euro aan milieukosten. Als het biologische areaal zoals gepland wordt uitgebreid tot 30%, zou de besparing oplopen tot maar liefst vier miljard. En dat elk jaar.
50 procent minder broeikasgassen
In een interview met BR24 benadrukte het hoofd van de studie, Hülsbergen, dat het niet in de eerste plaats om geld gaat, maar om het milieu. Gedurende meer dan tien jaar probeerden de wetenschappers te achterhalen hoeveel broeikasgas er per hectare wordt geproduceerd in de landbouw - in de conventionele landbouw enerzijds en in de biologische landbouw anderzijds. Het resultaat: biologisch bebouwde gebieden veroorzaken 50 procent minder uitstoot van broeikasgassen.
Elke ton CO2 heeft zijn prijs
Milieuschade door emissies heeft nu al een prijs. Het Federaal Milieuagentschap geeft hiervoor berekeningen. Op basis van deze cijfers en zijn eigen onderzoeksresultaten komt Hülsbergen uit op een besparingspotentieel van miljarden. Wat hij echter wil benadrukken is dat de echte waarde van de studie ligt in het feit dat de uitstoot van broeikasgassen in de landbouw met wetenschappelijke feiten kan worden onderbouwd.
Aandacht bij de Groene Week
De cijfers van de studie deden snel de ronde in de beurshallen in Berlijn. Barbara Scheitz, directeur van Andechser Molkerei, gebruikte ze onmiddellijk om druk uit te oefenen op de bondsminister van Landbouw: "Mijnheer Özdemir, als de bondsregering een bedrijf was, zou er maar één optie zijn: investeren in biologische landbouw."
LVÖ-voorzitter: Resultaat gehoopt, maar niet verwacht
Hubert Heigl van de LVÖ geeft toe: "De studie had natuurlijk heel andere cijfers kunnen opleveren. Maar ik ben blij dat de feiten en cijfers ons argumenten geven ten gunste van de biologische landbouw." Eén punt in het bijzonder bevalt hem. De berekeningen van de zogenaamde productgerelateerde milieukosten:
Volgens de studie is biologische landbouw ecologischer.
Tot nu toe zijn biologische boeren vaak beschuldigd door critici: Je stopt minder middelen in de velden, maar je haalt er ook minder uit - wat betekent dat de producten uiteindelijk niet milieuvriendelijker worden geproduceerd. De studie weerlegt deze stelling. Volgens de studie zijn afgewerkte biologische voedselproducten ongeveer 20 procent goedkoper in termen van energieverbruik en broeikasgasemissies dan conventioneel geproduceerde producten.
Opbrengstkloof blijft een probleem
Voor studieleider Hülsbergen ligt hier echter nog een groot probleem in de biologische landbouw. De zogenaamde opbrengstkloof met de conventionele teelt moet verder worden verkleind, zegt hij. "Het gebied is een beperkte factor en het gaat erom een bepaalde productiviteit te bereiken." Dit betekent dat het onderzoek ervoor moet zorgen dat de opbrengsten in de biologische landbouw worden verhoogd.
30 procent doelstelling momenteel in gevaar
Toch geeft de studie niet alleen ecologische maar ook economische argumenten voor de doelstelling van 30 procent biologische landbouw in 2030. Zal het lukken? Hubert Heigl is sceptisch. Sommige delen van de biologische sector bevinden zich in een crisis. Maar in wezen is het nodig om de samenleving geld te besparen."
Minder vlees voor meer biologische gebieden
Professor Hülsbergen is ook sceptisch over de vraag of de doelstelling van 30% haalbaar is. Als alleen de trend van de afgelopen 30 jaar in de uitbreiding van het biologische areaal zou worden aangehouden, zou dat niet voldoende zijn. De verkoop van biologisch voedsel zou moeten worden opgevoerd, bijvoorbeeld in kantines. Hülsbergen vindt ook dat de vleesconsumptie moet worden teruggedrongen. Zo zouden de lagere opbrengsten kunnen worden gecompenseerd door meer biologische grond.
Bron: BR24