Tholen - Lowie Verbeek wil graag ondernemen, met mensen werken en nieuwe dingen bedenken. Precies die drie dingen doet hij bij BioVerbeek met het zelf door hem en het bedrijf opgezette traject Work & Grow. De Limburgse bio-teler biedt jongvolwassenen de kans om erachter te komen of en hoe ze in het tuinbouwwerkveld zouden willen werken. En mocht blijken dat ergens anders hun hart ligt, dan is ook dat niet erg.
Lowie (rechts) geeft uitleg aan een deelnemer aan het Work & Grow-traject
Start
Afgelopen najaar begon de eerste jongvolwassene met het traject. "Destijds nog in een hectische tijd, aan het eind van het seizoen", zegt Lowie in december. "In overleg zijn we toch al begonnen, ook al stond de kas even leeg. Als het iets rustiger is, gaan we opnieuw kijken waar de eerste deelnemer allemaal in ons bedrijf rond zou willen kijken en wat hij wil leren."
In de eerste week van januari gingen de eerste planten bij de teler weer in de grond. In totaal zes jongvolwassenen zouden vanaf dat moment in het traject mee kunnen lopen. "Meer plekken hebben we niet, want we willen de begeleiding en de kwaliteit daarvan wel goed houden."
Stimuleren
Met Work & Grow zet BioVerbeek bewust ook in op die mensen die soms niet helemaal in het vaak toch wat theoretische onderwijsstelsel passen. "Zelf voelde ik mij daarin ook niet helemaal thuis. Al lerend en al werkend heb ik uiteindelijk zelf ontdekt wat ik leuk vind. Dat wil ik anderen ook laten ervaren." Een papiertje halen is volgens Lowie niet heilig, maar als een deelnemer dat wil, dan staan de telers ervoor open daarbij te helpen.
Wie zich aanmeldt, begint met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Daarna begint het traject dat deels bestaat uit 'gewoon' meewerken bij in het geval van de teler van biologische kasgroenten bijvoorbeeld het oogsten en verpakken van kasgroenten en deels ook uit meekijken. Daarbij is in beide gevallen de betaling gelijk. "Wij betalen in dit traject niet als een stage, maar echt als werken. Door zowel meekijken als meewerken gelijk te betalen willen we mensen stimuleren om juist ook verder te kijken dan wat ze tot nu toe deden. Op die manier stimuleren we jongvolwassenen om de stap naar de kas te zetten en in het diepe te duiken."
Deelnemers aan het traject leren diverse kanten van het bedrijf kennen
Plekje vinden
Gedurende het traject vinden er periodiek evaluaties plaats. Deelnemers worden door één begeleider begeleid. “Na de eerste fase kijken we in de evaluatie op welke plekken buiten het meewerken met verpakken, gewaswerk en oogsten deelnemers nog meer zouden willen kijken. Dat kan bijvoorbeeld ook bij de (financiële) administratie of in de technisch onderhoudsploeg zijn. Ons doel is namelijk mensen laten ontdekken waar hun hart ligt. Als dan uiteindelijk blijkt dat iemand het aansturen van scholieren zo leuk vindt dat hij of zij voor de klas wil staan, in het onderwijs, dan is dat ook een mooie uitkomst.”
Het ultieme doel voor de telers is dat mensen bij BioVerbeek willen blijven werken. "Wij doen ons uiterste best om op zoek te gaan naar de juiste plek voor deelnemers binnen ons bedrijf. Wel moeten we zo eerlijk zijn dat als de voorkeurspositie van iemand niet binnen afzienbare tijd vrijkomt, iemand dat ook te horen krijgt." Niet iedereen kan directeur worden.
BioVerbeek maakte ook een tweetal video's over het Work & Grow-traject. De tweede video is hier te zien.
Voor meer informatie:
Lowie Verbeek
BioVerbeek
06 81599791
[email protected]
www.bioverbeek.nl/work-grow/