Henk en Klaas, wie kent ze niet? Als je beide al decennia een begrip bent in de bio branche, aan de wieg hebt gestaan van de ontwikkeling van de biologische markt in Nederland en als je visie op de landbouw feilloos op elkaar aansluit, dan wordt het tijd om krachten te gaan bundelen. "Samen willen we de klant beter gaan informeren over de verbinding van ons voedsel. Over de rol van de koe in de kringloop en het verwaarden van de keten. Als startpunt gaan we ervoor zorgen dat binnenkort alle rundvleesproducten van St Hendrick afkomstig zijn van de koeien van Klaas", vertelt Henk van Oers.
Klaas de Lange en Henk van Oers
Het verhaal begint bij de natuur
Klaas de Lange: "In de jaren tachtig heb ik de boerderij overgenomen van mijn ouders. Hier in Nationaal Park Weerribben-Wieden hebben de koeien een belangrijke functie: ze houden het gras in het natuurgebied kort. Zolang de koeien nog geen leeftijd hebben dat ze een kalfje krijgen laten we ze hier grazen. Zonder onze grazers zou het natuurgebied overwoekeren.
Een andere belangrijke functie van ons melkveebedrijf is dat we bijdragen aan het behoud van boerenlandvogels. De naam zegt het al: dit zijn vogels die boerenland nodig hebben om te kunnen overleven. In de drassige weilanden zijn wormen te vinden en als in de zomer het gras hoog staat vinden de jongen er een schuilplek. Bovendien zorgt het kruidenrijk grasland voor voldoende insecten die de jongen hard nodig hebben om te kunnen overleven. Zonder boerenland geen boerenlandvogels. Maar we hebben nog veel meer maatregelen genomen om de biodiversiteit te vergroten. Zo hebben we het landschap ook aangepast voor de zeldzame vuurvlinder en het paapje, want die zitten hier.
Bovendien leveren de koeien voedzame mest die de akkerbouw hard nodig heeft. Onze mest is gewild op biologische bedrijven, omdat we biologisch stro gebruiken, geen preventieve antibiotica en ons voer zelf telen. Dus er worden geen pesticiden in de keten ingebracht. De akkerbouwer waar ik de mest aan lever levert mij biologisch stro terug. Je merkt dat ook aan het bodemleven. Doordat wij biologisch werken zit er ontzettend veel leven in de grond. En daar zijn de boerenlandvogels ons ontzettend dankbaar voor."
Als een koe te oud is om melk te geven (de ene koe gaat 7 jaar mee, de andere wel 17 jaar) wordt hij geslacht. Henk: "Er is nou eenmaal geen bejaardenhuis voor koeien. In 1981 ben ik begonnen om die koeien te verwaarden. Van een melkkoe kun je geen mals biefstukje meer halen, maar je kunt er nog wel hele smakelijke vleeswaren en worsten mee maken. Op die manier upgraden we een restproduct naar een eiwitrijk product voor humane consumptie. Je zou het nu als een mooi voorbeeld kunnen gebruiken voor voedselverspilling, maar eigenlijk was voedselverspilling in 1981 dus al mijn drijfveer om het zo te doen."
De krachten bundelen
Het verwaarden van restproducten is altijd al de missie van Henk geweest. Alle kipproducten van St Hendrick zijn bijvoorbeeld afkomstig van leghennen en broederhanen. Er komt geen vleeskuiken aan te pas. En ook voor de runderproducten heeft Henk altijd uitstoot melkveekoeien gebruikt. Dat verhaal willen Henk en Klaas nog veel beter gaan vertellen. Voor de consument wordt de herkomst van het voedsel immers steeds belangrijker. Henk: "Door met Klaas te gaan samenwerken krijgt de herkomst van ons vlees nu een gezicht. We gaan de consument hierover informeren op onze verpakkingen, website en social media. Jaja, zelfs Henk doet aan social media."
Over vervolgstappen hebben de heren ook al nagedacht. Om melk te geven moet een koe ieder jaar een kalf krijgen. De helft van deze kalveren zijn stierkalfjes. Klaas wil die graag op zijn boerderij aanhouden, maar dan moet er wel vraag zijn naar biologisch vlees. Deze samenwerking biedt daar mogelijkheden voor, maar zover zijn ze nog niet. Het feit dat ze elkaar hebben gevonden in deze visie is een mooi startpunt.
Klaas de Lange staat met Weerribben Zuivel op de Biobeurs in stand 74. En Henk van Oers is met St.Hendrick (Deli Harmony) te vinden in stand 75.