Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EKO merk verrijkt met 3 sterren

Stichting EKO heeft vorig jaar een nieuwe richting ingeslagen met de propositie 'EKO is biologische topkwaliteit uit Nederland'. Om deze propositie kracht bij te zetten is het bekende EKO merk verrijkt met de toevoeging van '3 sterren', die aanduiden wat het percentage EKO in samengestelde producten is en 'NL' als aanduiding dat het om Nederlandse herkomst gaat.

EKO = biologische topkwaliteit van Nederlandse bodem
Voor alle onbewerkte, enkelvoudige producten gaat gelden dat zij alleen het EKO-keurmerk dragen als ze van Nederlandse herkomst zijn. Deze categorie is altijd 100% EKO en dus 3 sterren. Dit betekent ook dat het EKO-keurmerk niet meer toepasbaar is op producten als exotische fruit, koffie en thee. Er geldt een overgangstermijn van een jaar.

Voor alle samengestelde producten wordt een systeem analoog aan de drie sterren systematiek van het Beter Leven keurmerk gehanteerd. 1 ster EKO betekent 30-60% EKO ingrediënten uit Nederland, 2 sterren betekenen 60-90% EKO ingrediënten uit Nederland en 3 sterren staan voor minimaal 90% EKO ingrediënten
uit Nederland.

Horeca brons-zilver-goud certificering
Voor de EKO horeca certificering wordt de indeling brons (20-50% bio), zilver (50-80% bio), goud (80-100%) gehandhaafd. Voor komend jaar blijft ook het percentage biologisch leidend, maar op termijn zal in productgroepen waar voldoende EKO aanbod voorhanden is ook EKO vereist worden. Met het EKO-keurmerk, dat Nederlandse herkomst garandeert, kan in de horeca ook invulling gegeven gaan worden aan de behoefte aan regionale herkomst (=NL). De EKO horeca certificering wordt dit jaar ingezet in een pilot voor publieke en private organisaties om nieuwe doelstellingen voor biologische landbouw in de eigen catering te realiseren. Daarover wordt op de Biobeurs meer bekend gemaakt.

Primaire deelsectoren en -ketens in hun kracht zetten
De vernieuwing van het EKO-keurmerk sluit aan bij de ambitie van het LNV Biologisch Actieplan om in 2030 15% biologisch landbouwareaal in Nederland te realiseren. Sterke vergroting van het Nederlandse areaal is alleen mogelijk als de vraag naar Nederlands biologisch sterk gestimuleerd wordt. Het EKO-keurmerk kan daarin een dienende rol spelen; als herkenbare topkwaliteit van biologische producten van Nederlandse telers en verwerkers.

EKO op de Biobeurs 18-19 januari: stand en workshop
Meer horen over de vernieuwde richting van EKO en het EKO-keurmerk:

  • Stichting EKO staat op de stand van Bionext, samen met Biohuis.
  • EKO workshop, 19 januari (10.00-10.45 uur) met ondermeer Harrie Janssen (interim-voorzitter), Poppe Braam (EKO bestuurslid), Nanne Roos Vonk (Provincie Noord-Brabant) en Bavo van den Idsert (EKO adviseur).
Publicatiedatum: