Tholen - De populariteit van de adoptiekerstboom neemt nog elk jaar toe, merken ze bij Adopteer een Kerstboom in Leusden (Kwekerij Randijk). "Het grootste gedeelte bomen is alweer weg natuurlijk. Het afgelopen weekend was echt het drukste. Het is heel goed gegaan en we hebben er weer nieuwe uitgiftepunten bij dit jaar", vertelt Erwin Kooijman vanuit de auto, onderweg naar adoptieklanten.
Hij geeft aan dat er klanten tussen zitten die al acht jaar dezelfde boom hebben. "De meerderheid gaat drie/vier jaar mee, maar er zitten zeker wat uitschieters naar boven tussen. De boom wordt soms ook te groot voor de adoptant, dan gaan we op zoek naar een nieuw exemplaar. En als de oude boom wat minder mooi wordt, bijvoorbeeld te dun in de naalden, planten we hem bij de bio-kippenboer waar we opkweken in de uitloop van de kippen. Of we versnipperen hem, zodat hij gebruikt kan worden als grondafdekking."
Ieder jaar komen er weer nieuwe adoptanten bij. "Dit is het achttiende jaar. We hebben het in 2005 voor het eerst gedaan. De bewustwording onder mensen heeft de afgelopen jaren een behoorlijke vlucht genomen. Het eerste jaar hadden we wel vrij snel in de gaten dat mensen dit echt wel heel tof vinden. We begonnen met 100 klanten, het tweede jaar waren dit er 600 en het jaar daarop waren dit er al 1200. Sindsdien is het alleen maar doorgegroeid en zijn we gelimiteerd in de beschikbaarheid van de bomen. Dit jaar hebben de bomen het ook echt zwaar gehad vanwege de weersomstandigheden. Bij ons viel de uitval wel mee, maar bij sommige uitgiftepunten was deze hierdoor behoorlijk hoog."
Erwin vertelt dat er heel veel nieuwe opkweek gaande is. "Daardoor komen er voor de komende jaren heel veel nieuwe bomen bij die goed genoeg zijn voor de verkoop. De bestaande 14 uitgiftepunten krijgen extra bomen ter beschikking. En er is zeker ruimte voor nog meer uitgiftepunten."
Over het adoptieproces
Alle Adopteer een Kerstboom-bomen -fijnsparren en Servische sparren - worden biologisch gekweekt. De specifieke kweekwijze zorgt er verder voor dat elke adoptieboom een compacte kluit ontwikkelt, waardoor gemiddeld 85% de herplant overleeft. De meeste adoptiefamilies beginnen met een kleinere boom, die langzaam meegroeit met de jaren. Als ze een boom naar wens hebben gevonden, betalen ze statiegeld bovenop de prijs van de adoptieboom. Ze krijgen verzorgingstips mee, zodat de boom ook thuis in de huiskamer gezond kan doorleven. Als de boom in januari - in goede staat - terug wordt gebracht, krijgt men het statiegeld retour. De kweker zorgt er daarna weer voor dat de boom op de kwekerij wordt herplant.
Voor meer informatie: [email protected] en www.adopteereenkerstboom.nl