Eurocommissaris Frans Timmermans riep op woensdag 7 december Wageningse studenten op om duurzame landbouwpraktijken te ontwikkelen én actie te voeren. "Onze landbouwpraktijken moeten veranderen", stelde Timmermans. De Eurocommissaris was uitgenodigd door Wageningen honours-studenten om te reageren op betogen van drie Wageningse studenten en vragen uit het publiek. "We moeten toe naar een landbouw met minder land, minder kunstmest en minder pesticiden. De samenleving wil de klimaatcrisis tackelen, maar we zijn ook bang voor de duurzame toekomst. Met de oorlog in Oekraïne neemt de vrees toe voor voedseltekorten en willen belangengroepen de Farm to Fork-strategie afremmen. Daarom moeten we met de boeren een duurzame toekomst ontwikkelen. Jullie studenten hebben de oplossingen, bijvoorbeeld minder voedselverspilling en hightech precisielandbouw die veel minder grondstoffen en energie vraagt. Dat verwacht ik van Wageningen."
Timmermans wil met zijn Farm to Fork-strategie het gehele voedselsysteem veranderen, legde hij uit. "We hebben in het Europees landbouwbeleid jarenlang gestreefd naar genoeg voedsel voor betaalbare prijzen. Maar dit systeem moeten we aanpassen, niet alleen door de klimaat- en biodiversiteitscrisis, maar ook omdat veel boeren nu geen goed inkomen hebben. We moeten toe naar een voedselsysteem met een eerlijker verdeling van kosten en baten."
De Eurocommissaris ging ook in op de energietransitie. "Begin dit jaar kwam 40% van de gasimport nog uit Rusland, nu nog 10%. We besparen ook flink op gas. We willen in de EU een snelle transitie naar duurzame energie, maar we kunnen de komende jaren niet zonder fossiele energie. Deze winter hebben we voldoende gasvoorraden in Europa, volgende winter wordt lastig. Maar de transitie gaat snel, we hebben al recyclebare zonnepanelen en windturbines en de Zweedse staalindustrie draait al op hernieuwbare energie."
Timmermans riep de studenten op om actie te voeren en de politiek in te gaan. "De babyboomers, die nu met pensioen zijn, zorgen er wel voor dat het goed met hen gaat. Als jullie de klimaatverandering willen stoppen, moeten jullie je organiseren. Misschien vinden jullie politiek niet leuk, maar met die houding verander je de politiek niet. Let er wel op dat we allemaal in bubbels van sociale media leven. We voelen ons ongemakkelijk bij dingen en meningen die we niet leuk vinden. Democratie is ook dat we luisteren naar mensen waarmee we het niet eens zijn en in debat gaan. Ga dat doen, begrijp andere mensen, studeer een jaar in het buitenland. En volg je passie."
Stan van den Bosch, student aan Wageningen Univerity & Research, kreeg de kans om zijn ideeën over klimaatrechtvaardigheid voor te leggen aan EU-vicevoorzitter Frans Timmermans. De politicus was daar op uitnodiging van drie WUR-studenten, die voor het BSc Honours programma het symposium Lets Talk Climate Policy organiseerden.
Bron: WUR