Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spaanse Citran verwacht dit seizoen 800 ton Demeter citrus te oogsten

"Demeter is niet zomaar fruit, maar een verhaal"

Het Spaanse areaal met Demeter certificering stijgt jaar na jaar, evenals de vraag naar producten van biologisch-dynamische teelt. Maar wat houdt dit teeltmodel nu precies in?

Het model inspireert zich op de antroposofie, een kijk op de mens en de wereld die de Oostenrijker Rudolph Steiner ruim een eeuw geleden ontwikkelde en die stelt dat plant, dier en mens een eenheid vormen onder de invloed van de kosmische ritmes en de sterren.

In Sevilla, aan de oevers van de rivier de Guadalquivir, verwacht Citran in dit nieuwe seizoen een aanzienlijke opbrengsttoename van biodynamisch en Demeter gecertificeerd citrus.

"Citran is een telersvereniging die bestaat uit 9 families en een totaal areaal van 1.300 hectare, waarvan 94% bestemd is voor de teelt van citrus", zegt CEO Juan Francisco Ruiz. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren een groei doorgemaakt van 35%. "In 2020 leerden we de biodynamische teelt kennen en het fascineerde ons meteen. We zijn er ondertussen in geslaagd om het pakstation en een deel van onze percelen te certificeren met het Demeter label. We zijn met andere woorden Demeter telers, verpakkers en handelaren." 

"Er zijn reeds 20 hectares gecertificeerd, 50 zitten in de fase van conversie naar biodynamische teelt en 100 hectares zijn biologisch erkend. De rest is conventioneel, maar we streven op al die percelen naar zero residu", merkt Juan Francisco op. "We zetten hulpinsecten in om plagen het hoofd te bieden en we behouden de biodiversiteit in de boomgaarden met natuurlijke hagen, aromatische planten en spontane vegetatie tussen de bomenrijen, maar ook met insectenhotels of vogelstokken." 

"Met de implementatie van sensoren zijn we erin geslaagd om het gebruik van water en meststoffen met 30% te verminderen, een grote hulp in deze tijd van droogte", vertelt Juan Francisco (zie foto rechts). "Het is nu wel duidelijk dat de klimaatverandering een feit is en we moeten er ons op voorbereiden, want er komen zeer moeilijke tijden aan. Dit jaar hebben de telers in onze regio 1.800 m³ per hectare gekregen van de water-gemeenschappen om citrus te irrigeren, terwijl elke hectare eigenlijk 4.000 m³ nodig heeft. Dit verschil moest worden overbrugd met water uit putten en de kostenstijging was dan ook exorbitant." 

"Het feit dat we dit jaar nog water hadden, heeft telers uit andere gebieden aangetrokken waar water niet langer beschikbaar is. Hier in de Guadalquivir-vallei hebben ze dan bijvoorbeeld groenten zoals broccoli geplant."

"Veel mensen zijn verbaasd dat er in Sevilla bloedsinaasappelen worden geteeld"
Citran, dat vorig jaar 37 miljoen kilo fruit heeft geoogst, exporteert 80% van zijn productie naar landen in Europa, maar ook naar Canada en
de Verenigde Arabische Emiraten.
"In onze streek, waar citrus de boventoon voert, hebben we ervoor gekozen om ons te onderscheiden met de aanplant van nieuwe rassen die zijn aangepast aan de eisen van de consument. Zo hebben we ons assortiment uitgebreid met bloedsinaasappelen. Van december tot en met juni zullen we 1,5 miljoen kilo verschillende rassen oogsten: Cara Cara, Sanguinelli, Kirkwood en Valencia Rubí. Het is best merkwaardig dat veel mensen verbaasd zijn dat er in Sevilla bloedsinaasappelen worden geteeld."

"We telen ook grapefruit en limes. Sevilla levert overigens een van de meest verse limes die momenteel op de markt te vinden zijn, want het gros komt van overzee en is weken onderweg van boomgaard tot supermarkt."

"Met onze biodynamische teelt zullen we rond de 800 ton citrus op de markt brengen. Het seizoen start in november. Dat is iets later dan dat van het conventionele fruit, want het biodynamische citrus mag niet gestookt worden. De markt van Demeter fruit is een kleine markt. Onze belangrijkste klanten bevinden zich in Duitsland en de Scandinavische landen, maar de prijzen zijn natuurlijk wel veel hoger. Wie een Demeter sinaasappel koopt, koopt immers niet zomaar fruit, maar een verhaal."

Samenwerking met de Ana Bella Stichting
Het in Brenes gevestigde bedrijf certificeert momenteel zijn water- en CO₂ -voetafdruk via Agrocolor. "Dankzij de installatie van zonnepanelen produceren we 35% van de elektriciteit die we verbruiken en vermijden we de uitstoot van 140 ton CO₂ per jaar. Dat komt overeen met het planten van 280 bomen." 

"En we zijn op nog iets heel trots. We zijn immers een samenwerking aangegaan met de Ana Bella Stichting die mishandelde vrouwen helpt. We hebben een overeenkomst gesloten voor de arbeidsreïntegratie van slachtoffers die het risico lopen op sociale uitsluiting. Dankzij de Stichting hebben we al arbeidsters kunnen helpen die te maken hebben gehad met een situatie van misbruik."

Voor meer informatie:
Cítricos Andaluces S.A.T
Ctra. Camino del Bodegón de las Cañas, Km.1
41310 Brenes (Sevilla) - Spanje
Tel: +34 955031250
[email protected]
https://citransat.es