Tholen - Eko-Holland vierde het afgelopen weekend op Texel haar 20-jarig bestaan. Op zaterdag verzamelden 190 aangesloten melkveehouders zich bij de jeugdherberg Stay Okay in Den Burg. Na een lunch, wandeling, bezoek aan het Maritiem- en Juttersmuseum en het gezamenlijke diner nam voorzitter René Cruijsen het woord. "In mijn speech heb ik aangegeven dat we na 20 jaar best wel trots mogen zijn op waar we nu staan. Dat hadden we in onze stoutste dromen niet kunnen verwachten", aldus René, die aangeeft dat er dankzij de ketensamenwerking volop ruimte is voor groei.
René Cruijsen aan het woord.
Eko-Holland kijkt terug op een geslaagd feest. "Het was echt heel leuk. De jeugdherberg was voor 250 personen afgehuurd en de leden waren gedurende twee dagen welkom. Op zaterdag vond de echte viering plaats. Er waren best veel jonge boeren bij, erg mooi om te zien. Ik heb vooral de boodschap overgebracht dat we als Eko-Holland één familie blijven. Eko-Holland is echt een familiecoöperatie. Doordat we gezamenlijk de afzet goed voor elkaar hebben, kunnen 270 families leven van de verkoop van biologische melk. Het concept staat als een huis."
Er waren ook een aantal oud-bestuursleden en medeoprichters van de partij. Zij namen ook even het woord, haalden wat anekdotes uit het verleden er bij. Ook Bionext-directeur Michaël Wilde was aanwezig en nam het woord. Michaël: "Ik heb de aanwezige biologische melkveehouders en hun partners met name bedankt voor alles wat ze doen, als echte ambassadeurs van de sector, om de biologische sector op de kaart te zetten."
Michaël Wilde aan het woord
Ruimte voor groei.
Kijkend naar de toekomst ziet de coöperatie zeker ruimte voor nieuwe leden, benadrukt René. "Het concept staat en er is ruimte voor verdere groei. Er wordt steeds meer biologische zuivel gekocht. Dit omdat het prijsverschil tussen biologische en gangbare zuivelproducten aanzienlijk geslonken is, bio-melk is in de supermarkt gemiddeld nog maar 2 à 3 cent duurder. Voor de prijs hoeven de consumenten het dus zeker niet te laten. Daar moet meer aandacht voor komen."
Stikstofproblematiek
De stikstofproblematiek raakt ook de biologische melkveehouderij. Hoe kijkt René hier naar?: "Wij zijn er van overtuigd dat wij rond stikstof het nodige kunnen betekenen. De biologische melkveehouderij past voor extensivering goed rondom de Natura 2000 gebieden. Dit geldt natuurlijk ook voor natuurinclusieve boeren, deze manier van boeren biedt gangbare boeren de gelegenheid om meer extensief te gaan werken. Wij willen graag met de overheid en andere betrokken partijen praten over wat onze sector kan betekenen om stikstof te verminderen. Daarbij hebben we 1 voorwaarde: de grond moet wel bewaard blijven voor de agrarische sector. Als we dit gaan omleggen naar natuur, schuiven we weer steeds verder op. Als je 500 tot 1000 boeren kunt laten omschakelen, dan is er voor dat stukje echt perspectief. Ze moeten het wel echt willen en achter de werkwijze staan, anders moet je er niet aan beginnen."
Historie
De coöperatie van biologische melkveehouders is in 2002 door een kleine groep biologische melkveehouders opgericht. Toen voor hen de afzet opeens weg viel door een faillissement zijn zij gezamenlijk op zoek gegaan naar nieuwe afzetkanalen. Geleidelijk is dit uitgegroeid tot een bloeiende coöperatie van 270 melkveehouders door heel Nederland. Hun biologische melk wordt vandaag de dag afgezet in alle supermarkten in Nederland.
Het grootste gedeelte van het Eko-Holland bestuur bij elkaar.
Voor meer informatie:
René Cruijsen
Eko-Holland
06 29537144
[email protected]
www.eko-holland.nl