Strokenteelt staat volop in de belangstelling. Het is één van de keuzemogelijkheden in de eco-regeling van het nieuwe GLB, waar boeren uit kunnen kiezen om bij te dragen aan het verbeteren van biodiversiteit, bodem en lucht, klimaat, landschap en water.
Een groeiend netwerk van pionierende strokentelers is er al een aantal jaren in de praktijk mee aan de slag. Hun resultaten laten zien hoe strokenteelt bijdraagt aan de ontwikkeling van biodiversiteit, natuurlijke plaagbestrijding benut, uitbraak van ziekten beperkt en een stabiele gewasopbrengst oplevert.
Biologisch Netwerk en Land&Co willen graag meer boeren en tuinders enthousiast maken om te starten met strokenteelt. Net als voorgaande jaren, organiseren zij hiervoor een Masterclass Strokenteelt op 14 september a.s. in Almere en, aansluitend, een meerdaagse training Strokenteelt die start op 5 oktober in de regio Flevoland en op 14 december in de regio Zeeland.
Masterclass Strokenteelt: Leer hoe het werkt en of het bij je past
De masterclass op woensdag 14 september laat zien wat strokenteelt omvat, hoe het werkt en wat het oplevert. Onderzoeker Dirk van Apeldoorn van Wageningen University & Research deelt in de masterclass de kennis die tot op heden is opgedaan op verschillende locaties van leden van het strokenteelt-netwerk. Tijdens de masterclass worden de grootste strokenteelt-praktijklocatie bij ERF en Hemus in Almere bezocht, een perceel met een bouwplan en indeling waarin ervaringen zijn verwerkt van een ander perceel dat al is gestart in 2016.
Meerdaagse training Strokenteelt: Maak je eigen bouwplan
Voor wie komend teeltseizoen (gedeeltelijk) op het eigen bedrijf wilt starten met strokenteelt is een goed gefundeerd, optimaal en bij het bedrijf passend bouwplan erg belangrijk, omdat dit bij strokenteelt voor meerdere jaren vastligt. De kennis en begeleiding die men hiervoor nodig hebt, wordt geleerd in de meerdaagse training Strokenteelt. Er is aandacht voor o.a. mogelijke perceelindeling, de beste gewaskeuzes en combinaties, mechanisatie, beregening, onkruidbeheersing, ziekten, plagen, bemesting, bodemstructuur, benodigde investeringen en mogelijke opbrengsten. Men krijgt begeleiding bij de ontwikkeling van het eigen bouwplan en feedback. Onderzoeker Dirk van Apeldoorn van Wageningen University & Research deelt de tot op heden ontwikkelde kennis uit praktijkonderzoek op verschillende locaties. Ook leert men in de training van meerdere strokentelers. Op 5 oktober start een meerdaagse training op verschillende praktijklocaties in de regio Flevoland.
Op 14 december start dezelfde training op meerdere praktijklocaties in de regio Zeeland.
Voor meer informatie of aanmelden:
www.bioacademy.nl