Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arcada en Probila

Uit de oude doos: Alternatieve landbouw in België

In België wordt veel minder de nadruk gelegd op het verschil tussen biologische en BD producten dan in Nederland. Bij Arcada, een van de grootste handelaren in deze producten van België, hadden we een gesprek met de heer Dirk van den Broucke. Hij is landbouwingenieur en als dusdanig belast met de werving en begeleiding van telers, die zich willen toeleggen op biologische teelt. "De consument wordt zich, door alle aandacht die het milieu krijgt, steeds bewuster van het feit dat men zo niet door kan gaan", zegt hij. "In eerste instantie is het de consument zelf die verantwoordelijk is voor de scheefgelopen situatie van het ogenblik. Doordat hij niet meer, zoals vroeger genoegen neemt met de groenten van het seizoen moeten er alle mogelijke kunstgrepen worden toegepast. Door de overdreven vleesconsumptie is er een mestoverschot en ga zo maar door. Deze bewustwording, samen met nieuwe regerings- en EG-voorwaarden zal waarschijnlijk tot gevolg hebben dat de traditionele landbouw en veeteelt langzamerhand ook terugschakelt en dat over tien jaar het verschil tussen de traditionele en alternatieve landbouw en veeteelt uiterst miniem wordt. Arcada levert een biologisch groente- en fruitpakket dat, mede dankzij de import vrijwel het totale groente- en fruitassortiment omvat."

De heer Doggen, voorzitter van Probila

Biologisch geteelde radijzen van Carmel

Over Israël zegt hij: "Het grote voordeel is dat men daar in staat is geweest de akkers voor biologische teelt te isoleren. In België, Nederland en Frankrijk is dat niet mogelijk." Arcada heeft een zusterbedrijf in het zuiden van Frankrijk en werkt ook nauw samen met Odin, Proserpina en Bloemberg in Nederland. Ze exporteren voornamelijk naar Duitsland, Denemarken en België. 

Biologische Galia meloenen uit Israël

Er worden flinke hoeveelheden Bio-Top producten op de Belgische en Nederlandse markt afgezet

De verwerkers en grossiers van deze producten hebben in België een eigen beroepsvereniging: de Probila. Bij aangesloten leden moet minimaal 75% van de totaalomzet biologisch of BD zijn. In totaal zijn 15 verwerkers en grossiers bij deze vereniging aangesloten. Zij mogen, evenals de telers die aangesloten zijn bij de vereniging Nubila het bio-garantiemerk voeren. Een onafhankelijke controle commissie controleert regelmatig of er blijvend aan alle voorwaarden wordt voldaan. Volgens de heer Doggen, voorzitter van Probila, worden biologische producten voornamelijk afgezet in de grote steden. "Op het platteland zijn er veel mensen die hun eigen producten, precies op de manier die zij zelf willen verbouwen. Veel van de toeleveranciers van de biologische handel in België zijn semi-professionals of helemaal amateurs. Zij moeten echter wel aangesloten zijn en gecontroleerd worden willen zij het biogarantie label mogen voeren."

Medewerkers van Arcada voor de nieuwe vrachtwagen

Bron: Primeur 08 - Jaargang 04 - 12 januari 1990

Publicatiedatum: