Stagnerende verkoop, slechte prijzen, hoge kosten. De problemen die de conventionele landbouwers in het verleden hebben geteisterd, hebben momenteel een enorme impact op de bio-sector. Dit meldt de Duitse nieuwssite Agrarheute. Het nieuws komt een maand na de BIOFACH, waar deze geluiden ook al duidelijk rondzongen.
Waar de coronacrisis in Duitsland nog tot dubbele groeicijfers zorgde, heeft de sector nu te lijden onder de torenhoge voedselprijzen en de verminderde vraag. In heel Europa leiden de hoge inflatie en de torenhoge energieprijzen tot een verandering van het koopgedrag van de consument. Er wordt ook bespaard op de aankoop van levensmiddelen. Blijkbaar merken biologische markten en biologische landbouwers dit veel meer dan conventionele landbouwers en conventionele winkeliers.
De verkoopcurven voor biologische levensmiddelen in Duitsland zijn de laatste jaren slechts in één richting gegaan - omhoog. Maar sinds de oorlog in Oekraïne en de recordinflatie is het tij aan het keren. Zowel biologische landbouwers als de biologische handel melden massale afzetproblemen en te lage prijzen. De detailhandelaar 'Stückgut' is reeds failliet gegaan, andere winkels in Hamburg hebben tot 50 procent van hun omzet verloren. Ook diverse winkeliers geven in het artikel aan dat klanten meer naar de prijs kijken en dat de verkoop aanzienlijk gedaald is.
Tim Treis, voorzitter van de Vereinigung Ökologischer Landbau in Hessen (VÖL), meldt zelfs een verkoopdaling tot 50%. "Dit kan het voortbestaan van bedrijven bedreigen." Hij vreest dat dit alles zal leiden tot een afname van het aantal biologische landbouwbedrijven. Bedrijven zouden moeten stoppen of terugschakelen naar conventionele landbouw.
Bio-melk: fundamentele verschuiving op de markt
Voor melkveehouders is de ontwikkeling vergelijkbaar. De prijzen voor biologische melk zijn veel langzamer gestegen dan voor gewone melk - maar hogere prijzen zijn momenteel zeer moeilijk te realiseren in de verkoop. Dit is een uiting van een fundamentele verschuiving op de zuivelmarkt, aldus marktdeskundigen. "De markt voor conventionele producten is momenteel veel dynamischer dan de prijzen voor biologische melk", zegt Hans-Jürgen Seufferlein van het Verband der Milcherzeuger Bayern (VMB).
De vereniging Bioland eist een producentenprijs van 68 tot 73 cent per liter biologische melk. Maar dit zal moeilijk te implementeren zijn aan de toonbank. Het Beierse ministerie van Landbouw ziet deze ontwikkeling met grote bezorgdheid. "Dit zal melkveehouderijen ertoe aanzetten hun omschakeling van conventionele op biologische landbouw, die zij misschien al vele jaren plannen, te heroverwegen", aldus Wolfgang Wintzer, hoofd van de afdeling voor biologische landbouw, tegen Bayerischen Rundfunk.
Bron: Agrarheute