Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologisch appelras Natyra klaar voor een grotere toekomst

Het biologisch appelras Natyra bestaat tien jaar. Van een ras met kinderziektes is het klaar voor een grotere toekomst. Dat was een van de conclusies op de Natyradag die raseigenaar Fresh Forward op 17 augustus organiseerde, zo meldt NFO. Een kleine zestig telers, onderzoekers en adviseurs uit Nederland, Duitsland en Oostenrijk bezochten de dag in Randwijk. Tijdens de dag werden de laatste proefresultaten, adviezen en productiecijfers gedeeld.

Natyra is voor biologische (Skal-gecertificeerde) telers een vrij ras. In de gangbare teelt zijn de rechten gekocht door Vogelaar Vredehof en Albert Heijn en wordt de appel verkocht onder de naam Sprank. Een vrij ras biedt meer telers de mogelijkheid het ras te planten in de kleine sector als de biologische fruitteelt is. Maar het voordeel van een concept als Sprank is dat er een centrale aansturing en budget zijn voor marketing, onderzoek en teeltbegeleiding. Met het tot volwassenheid brengen van Natyra zullen Natyra-telers hier ook een vorm voor moeten vinden.

Op dit moment is in de EU 449 ha Natyra aangeplant, waarvan 39 ha in Nederland. Met name de laatste jaren is het areaal in Nederland relatief sterk toegenomen. In 2021 bedroeg de Europese Natyra-productie 6.902 ton en voor 2022 is de productie geraamd op 8.378 ton. Veruit de meeste Natyra staat in Duitsland (224 ha), met een geraamde productie van 6.489 ton. In Nederland wordt 873 ton Natyra verwacht dit jaar. Met het toenemen van de leeftijd van de bomen zal deze hoeveelheid de komende jaren nagenoeg verdubbelen.

Stephan Geerlings van Fresh Forward en Yvonne Witpaard van Nautilus – dat 17 ha Natyra in Nederland vertegenwoordigt – legden de aanwezigen van de Natyradag de vraag voor hoe nu verder om de grotere hoeveelheid product die er aan zit te komen goed te vermarkten. Een vraag waarop de aanwezigen geen pasklaar antwoord hadden, maar waar telers en afzetorganisaties in de biologische sector de komende tijd actief mee aan de slag zullen moeten.

Bron: NFO

Publicatiedatum: