Tholen - Hoewel CBL gisteren niet aan tafel zat bij stikstofbemiddelaar Johan Remkes, werden de biologische supermarkten en speciaalzaken wel vertegenwoordigd. Bionext was namelijk namens de biologische boeren en telers, handel en verwerkers en retail een van de deelnemers in het gesprek, naast ketenpartijen Agrifirm, BO Akkerbouw, Transport en Logistiek en Plukon Food Group en de banken Triodos, Rabobank, ABN Amro, ING en de brancheorganisatie van de banken NVB. Zij spraken onder leiding van Remkes met minister-president Mark Rutte en de ministers Christianne van der Wal Henk Staghouwer en Sigrid Kaag.
Innovatie in dienst van transitie
Eerst werden de aanwezigen gevraagd naar hun visie op de ontstane situatie. Daarbij gaf Bionext onder meer aan blij te zijn dat er eindelijk aan de situatie wordt gewerkt, maar de brancheorganisatie benadrukte ook dat het verder reikt dan alleen stikstof. Ze benoemden bijvoorbeeld specifiek de bodem. Verder kwam innovatie aan de orde. "De biologische sector krijgt soms het verwijt tegen innovatie te zijn, maar dat is onzin. We hebben duidelijk aangestipt dat we innovatie aanmoedigen, mits dat het de transitie van de landbouw ondersteunt", vertelt Bionext-directeur Michaël Wilde.
Behoefte aan perspectief
Daarna kregen de partijen een voor een de gelegenheid om aan te dragen wat er volgens hen nodig is om naar een groen verdienmodel voor de landbouw te gaan. Bionext ging het gesprek in met deze standpunten. Michaël: "Het kwam vooral neer op perspectief. Dat missen we allemaal. We kijken allemaal erg uit naar de brief die Staghouwer in september gaat sturen over dit perspectief".
Bionext verwacht zowel van de overheid als van de markt perspectief. "Vanuit de overheid hopen we dat er meer geld onze kant op komt zodat we verder kunnen ontwikkelen. Daarnaast willen we een kennisagenda waarin ook de gangbare landbouw wordt betrokken en tot slot een marktontwikkelingsplan. Met stappen als het verlagen van de btw op biologische producten, het inzetten van true pricing en inzetten op meer biologisch in publieke keukens."
Michaël Wilde en Laurens Nuijten spraken namens Bionext met de kabinetsleden.
Ketenverantwoordelijkheid
Daarnaast is er perspectief nodig vanuit de markt. "Het is niet voldoende om te wachten tot de consument vaker biologisch gaat kopen. We hebben ketenverantwoordelijkheid nodig, zowel door de consument te informeren als door meer biologische producten in het schap. Zoals PLUS die ervoor koos om alle dagverse zuivel nu biologisch aan te bieden of cateraar Albron die volledig is overgestapt naar biologische zuivel."
Michael noemt het een gemiste kans dat CBL niet bij het gesprek aanwezig was. "De retail is een sleutel in de keten, zeker als je het hebt over perspectief. Ze werden gemist in het gesprek. We hopen dat ze er bij een volgend gesprek wel bij zijn."
Het is belangrijk dat iedere sector zijn verantwoordelijkheid neemt. De agrarische sector is onderdeel van de keten die loopt van toeleveranciers, de verwerkende industrie tot aan de consument. Alleen gezamenlijk kunnen we de transitie naar een duurzame landbouw waarmaken.
— Mark Rutte (@MinPres) August 18, 2022
Voor meer informatie:
Bionext
[email protected]
www.bionext.nl