Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hannes Schaffler, mededirecteur van Von Herzen Biobauern (Oostenrijk)

"Bio-kersen hebben het potentieel een topproduct te worden"

Von Herzen Biobauern werd in 2008 in Puch bei Weiz opgericht door fruitteler en directeur Martin Pfeiffer. Het bedrijf kan jaarlijks tot wel 25.000 ton bio-appelen en bio-peren oogsten en verkopen. Mede-directeur Hannes Schaffler vertelde ons dat het bedrijf echter ook zomerfruit zoals bijvoorbeeld blauwe bessen, kersen, rode bessen, perziken en pruimen aanbiedt, die allemaal in bio-kwaliteit geteeld worden. Verder sprak Hannes over de specialiteiten van de gemeente in het oosten van Steiermark.


De twee directeuren: Martin Pfeiffer en Hannes Schaffler (rechts) bij hun stand op de BIOFACH 2022

Topaz en Gala zijn de populairste rassen in Oostenrijk
"De biologische Topaz hoort nog steeds tot de favoriete appelen van de Oostenrijkers. Dit ras wordt bij ons in de regio geteeld en kan meer dan acht maanden lang geleverd worden, omdat wij een dynamisch gecontroleerde opslagplaats ter beschikking hebben, waardoor de appelen langer houdbaar zijn. De Topaz is niet in de laatste plaats vanwege haar enigszins zure smaak zeer populair bij onze klanten. Ze kan zo goed als het hele jaar door gegeten worden, omdat het een zeer schurftresistente, robuuste natuurlijke appel betreft", weet Hannes.

Het populairste ras in Oostenrijk is Gala, die in tegenstelling tot Topaz een eerder zoete smaak heeft en kleiner uitvalt. "Dit ras is bijzonder geschikt voor kinderen, maar ook voor het maken van compote of voor de verse consumptie, bijvoorbeeld als pauzesnack. Ook moet benadrukt worden dat het ras zeer goed wordt ontvangen door onze exportmarkten in Scandinavië en Engeland, hier kunnen we zeer grote hoeveelheden verkopen. Zodra het Duitse seizoen ten einde loopt, exporteren we onze appelen ook naar Duitsland."

"Omdat Topaz een zeer vorstgevoelig ras is, schommelt de oogst jaarlijks", vertelt Hannes. "In een normaal jaar ligt de oogst op circa 30 ton per hectare, dat maal 5-6 komt neer op zo'n 200.000 appelen die we kunnen oogsten." 


Het assortiment van het bedrijf bestaat ook uit rode bessen, blauwe bessen, kersen en ander fruit in bio-kwaliteit.

25 procent bio-areaal in Oostenrijk
Onder verwijzing naar cijfers die de Oostenrijkse Kamer van Koophandel publiceerde, weet Hannes dat biologische goederen in Oostenrijk een aandeel van 11 procent aan de totale verkoop hebben.  "Het aandeel van het bio-areaal aan het totale landbouwareaal ligt op bijna 25 procent. Vergeleken met andere landen is het biologische aandeel in de fruitteelt bij ons in Oostenrijk dus zeer hoog. Wat de afzet van biologische producten betreft is de Oostenrijkse markt echter nog wat terughoudend, waardoor we onze goederen ook exporteren. Afhankelijk van het seizoen en de maand hebben we echter een bio-aandeel van 12-15 procent in de Oostenrijkse retail." 

Stijgende vraag naar biologische blauwe bessen
"Biologische blauwe bessen zijn zeer populair als zomerfruit en vertonen een stijgende groei in Oostenrijk. Vooral bij jongere generaties zijn blauwe bessen heel populair. Wij zien nog steeds een goed marktgroeipotentieel voor dit product. We zijn er natuurlijk blij mee dat we naast de appel nog een ander product hebben dat goed door de consumenten wordt ontvangen. De uitdaging bestaat er opnieuw in om de juiste verpakking te vinden en vooral het juiste formaat te vinden om de klanten te overtuigen", zegt Hannes.

Verdere teelt van rode bessen en perziken twijfelachtig
Aan de andere kant ziet hij niet veel ontwikkelingspotentieel voor producten zoals rode bessen, die slechts een beperkte klantenkring aanspreken. "Bij biologische perziken zien we weliswaar een goede verkooptendens, maar deze fruitsoort stelt de telers teelttechnisch gezien echter voor diverse technologische uitdagingen, waardoor zij van verdere ontwikkeling afzien. De telers moeten tenslotte ook iets kunnen verdienen, wat met dit product niet goed mogelijk is." 

Goede groei voor biologische pruimen en biologische kersen
Hannes ziet daarentegen zowel bij biologische pruimen alsook bij biologische kersen een goede afzet. "Voor kersen hebben we momenteel een zeer goed programma opgezet waarmee we de gehele retail kunnen bedienen. Ook hierbij kijken we naar de juiste verpakking met de juiste inhoud om de consumenten te overtuigen. Bio-kersen hebben namelijk het potentieel een topproduct te worden." 

Twintig procent biologische producten als doel
Gevraagd naar de prijsontwikkeling benadrukt Hannes de noodzakelijkheid dat klanten zich de goederen moeten kunnen blijven veroorloven, maar dat er tegelijkertijd ook meer voor biologische producten gekozen moet worden. Volgens hem komt dit zowel het klimaat alsook de duurzaamheid in heel Oostenrijk ten goede. "Misschien bereiken we over een paar jaar de grens van twintig procent bij de verkoop van biologische producten. Wij zijn hier immers voor uitgerust en hebben ook voldoende goederen ter beschikking om deze vraag te kunnen dekken. Gezien de goede kwaliteit die we aanbieden moet dit ook haalbaar zijn, vooral als we een beter bewustzijn bij de consumenten weten te bereiken."


Het hoofdproduct van Von Herzen Biobauern is de appel.

Sterke stijging van de opslagkosten
Maar ook de coöperatie uit Steiermark blijft niet gespaard van hoge productiekosten. "We werken met koelmagazijnen die constant in gebruik zijn, waarvoor nou eenmaal stroom nodig is. Een deel van de energie kunnen we zelf opwekken met onze PV-installatie. We rekenen echter over het algemeen op een duidelijke stijgen van de kosten bij de opslag", zegt Hannes. "De verpakkingskosten zijn in het afgelopen half jaar al gestegen. Aangezien biologische producten meestal verpakt worden aangeboden, hebben de hogere kosten op dit gebied natuurlijk ook gevolgen voor ons. Vooral als je bijvoorbeeld naar onze verpakkingen kijkt die voor 100 procent uit karton bestaan. Daarbij zijn de prijzen vergeleken bij vorig jaar met ongeveer 25-30 procent gestegen."

Dankzij grote orders vorig jaar kon het bedrijf haar verpakkingsbehoefte weliswaar goed dekken, maar voor nieuwe orders zal de situatie een uitdaging zijn. Wat de transportkosten betreft rekent de directeur op een stijging van 25 tot 30 procent. "Momenteel hebben we nog geen haalbare alternatieven gevonden om de vervoerskwestie in het komende jaar aan te pakken. Bij de telers zelf zijn de teelt- en productiekosten, met name vanwege de kosten voor brandstoffen en personeel, ook aanzienlijk gestegen. Vooral omdat het relatief moeilijk is om überhaupt personeel te vinden", zegt Hannes tot slot. 

Voor meer informatie:
Hannes Schaffler
VON HERZEN Biobauern GmbH
Harl 73
AT-8182 Puch / Weiz, Oostenrijk
Tel: +43 3177 2201 4000
[email protected] 
www.vonherzenbio.at