Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vanaf begin augustus zijn alle biologische charentais meloenen bij Bio-Planet afkomstig uit België

Vanaf half juli liggen er Belgische abrikozen in 3 belevingsmarkten van CRU. Daarnaast worden op grotere schaal ook charentais meloenen gekweekt, die te koop zullen zijn bij zowel Colruyt Laagste Prijzen, Bio-Planet, Spar Colruyt Group als OKay. Colruyt Group blijft daarmee als Belgische retailer volop inzetten op meer Belgische producten in de rekken. 

De retailgroep wil een voortrekkersrol opnemen in innovatieve teelten en telers actief ondersteunen die daarin de stap wagen. Vanuit die optiek zet Colruyt Group zijn schouders onder twee nieuwe testprojecten binnen de fruitteelt.

Een primeur met Belgische abrikozen
Colruyt Group wil het Belgische aandeel in het groenten- en fruitassortiment stelselmatig verhogen en onderzoekt daarvoor innovatieve mogelijkheden in de fruitteelt. Zo komt de doorsnee abrikoos, afhankelijk van het moment in het seizoen, normaal gezien van Spanje of Frankrijk. Deze zomer liggen er daarentegen voor het eerst Belgische abrikozen in drie belevingsmarkten van CRU.

Fruittelers Wolfcarius uit Markegem en Neven uit Borgworm plantten op vraag van Colruyt Group in 2018 al abrikozenbomen. Het proefproject levert deze zomer voor het eerst een voldoende grote oogst op uit een 22-tal geteste abrikoos-variëteiten.

Colruyt Group heeft daarmee een primeur te pakken: het is de allereerste keer dat er Belgisch geteelde abrikozen worden verkocht aan de consument. ​

De twee fruittelers uit dit project zijn al jarenlang sterke partners van Colruyt Group en zijn beiden ook betrokken bij de Magic Star appelteelt. Het uitzoeken van de variëteiten gebeurt samen met veredelaars, die planten selecteren met de beste erfelijke eigenschappen en daar nieuwe rassen van maken. Samen met deze experten heeft Colruyt Group variëteiten gekozen en de onderstammen daarvan aangepast aan het Belgische klimaat, dat meer en meer neigt naar een middellands zeeklimaat.

Belgische kweek van populaire charentais meloen opschalen
Ook nieuw in de rekken van Colruyt Group winkels deze zomer: Belgische charentais meloenen. Een soort die binnen het seizoen normaal gezien van Frankrijk komt, maar dankzij uitvoerige tests in samenwerking met BelOrta en EcoDal nu ook tijdelijk bij de winkels van Colruyt Group te vinden is.

De Belgische charentais meloenen hoeven zeker niet onder te doen voor hun neefjes uit het zuiden. De veelzijdige meloenen zijn zoet, sappig en kunnen op elk moment van de dag worden geserveerd. Klanten kunnen de meloenen vinden in enkele tientallen filialen van Colruyt Laagste Prijzen en een selectie van Spar Colruyt Group winkels. Bij OKay vervangt de Belgische charentais de Franse voorlopig in 14 West-Vlaamse filialen. Bij Bio-Planet is vanaf begin augustus 100% van het volume biologische charentais meloenen Belgisch.

Voor dit project werkt Colruyt Group eveneens nauw samen met Belgische fruittelers. Meer bepaald door via BelOrta een contractteelt met Reweghs op te zetten, die 2 à 3 hectare voorziet voor de meloenen en enthousiast is over de veelbelovende teelt.

Reweghs is momenteel de enige professionele teler van charentais meloenen in Vlaanderen. Het telen van de meloenen is mogelijk door ze in tunnels met thermische en anticondensfolies te kweken, waar er een soort van microklimaat wordt gecreëerd. Zo’n tunnel houdt de warmte binnen en de vorst buiten, terwijl de meloenen toch voldoende licht krijgen. Drie jaar geleden gingen telers Kristof en Kim de uitdaging aan: "We telen al 18 jaar aardbeien in volle grond”, vertelt Kristof. “We zijn klein begonnen met onze aardbeien, maar nu telen we al op 14 hectare. Drie jaar geleden besloten we om ook meloenen te beginnen telen. Qua infrastructuur heb je zowat hetzelfde nodig dan voor aardbeien; dat maakte de overstap iets makkelijker. Colruyt Group toonde al snel interesse in het project, en dus konden we beginnen commercialiseren."

Nauwe samenwerking met Belgische landbouwers
Door het veranderende klimaat en een steeds betere toegang tot innovatieve technieken, onderzoekt Colruyt Group de laatste jaren vaker teelten die eerder niet in België mogelijk waren. Naast fruitteelt, gebeuren ook andere innovatieve lokale projecten. Zo startte Colruyt Group een biobaktarwe project met enkele Belgische bioakkerbouwers. Daarnaast experimenteert Colruyt Group bijvoorbeeld ook samen met REO Veiling en het Provinciaal Proefcentrum voor Groenteteelt met Belgische gember. Die heeft niet alleen een veel kleinere ecologische voetafdruk, maar is ook erg smaakvol met een sterkere smaak dan gember uit het buitenland. Met dit soort innovatieve tests zet Colruyt Group aanhoudend in op duurzame partnerships met Belgische producenten.

"Teelten zoals de charentais meloenen en abrikozen zijn zeker nog niet vanzelfsprekend, maar we nemen met Colruyt Group graag onze voortrekkersrol op om hier zo veel mogelijk onderzoek naar te doen", zegt Jan Schockaert, afdelingshoofd aankoop fruit bij Colruyt Group.

"We willen meedenken met Belgische boeren over hoe we de teelt in België zo slim mogelijk kunnen aanpakken. Diversificatie in landbouw kent namelijk veel voordelen. Op vlak van inkomen voor de telers, maar ook om lege momenten in het seizoen in te vullen en optimaal gebruik te maken van onze landbouwgronden met teeltrotatie. Neem nu Reweghs, onze partner van de charentais meloenen. Die teelt voornamelijk aardbeien. Eens dat seizoen voorbij is, kunnen zij hun leegstaande grond gebruiken om bijvoorbeeld te experimenteren met nieuwe soorten fruitteelt. We leren op die manier veel van elkaar. En zo kunnen we uiteindelijk samen deklant een steeds lokaler en diverser aanbod bieden", besluit Schockaert.

Bron: Colruyt Groep

Publicatiedatum: