Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veldbijeenkomst: Strokenteelt: 7 juli in Engwierum

In aanloop naar de zomervakantie organiseert Living Lab Fryslân nog één keer een veldbijeenkomst op 7 juli aanstaande van 19:15-21:30 uur in Engwierum, dit keer naar aanleiding van het project VeggieLab. Het thema is: Strokenteelt. De organisatie is in handen van Living Lab Fryslân, in samenwerking met HANNN. Met dit project laten twee jonge Friese boeren uit Engwierum zien dat het mogelijk is om toegevoegde waarde aan de gewassen te geven. Niet alleen door natuurinclusief te boeren, maar ook door de gewassen al op de boerderij te verwerken tot halffabricaat voor de voedselverwerkende industrie of tot eindproduct voor de horeca en restaurants als ook voor de retail.

Deze bijeenkomst is de eerste in een reeks van drie, we gaan nu in op de ongediertebestrijding door middel van Strokenteelt. Later in het jaar komen in bijeenkomsten andere onderdelen van dit project aan bod, dan gaat het meer over (het verdienmodel door) verwerking van producten op de boerderij en gezonde voedingsmiddelen.

Waarom dit thema?
Tijdens deze bijeenkomst staat centraal hoe in de akkerbouw gewerkt kan worden zonder bestrijdingsmiddelen door aan strokenteelt te doen. Deze methode kan interessant zijn voor vele andere akkerbouwers. De boeren van VeggieLab vertellen over hun methode en ervaringen. Uiteraard wordt gezorgd voor voldoende tijd om de dialoog met elkaar aan te gaan. Naast akkerbouwers zijn  andere geïnteresseerden van harte welkom.

Wie komen aan het woord?
De bijeenkomst wordt gehouden op de Botma Pleats in Engwierum.

Aan het woord komen:

  • Fogelina Cuperus (WUR). Zij doet haar PhD onderzoek naar het effect van strokenteelt op de biodiversiteit, maar zal gedurende de bijeenkomst ook ingaan op het effect van strokenteelt op gewasopbrengst, plaagonderdrukking en bodemkwaliteit.
  • Folkert Botma (akkerbouwer met strokenteelt). Ervaringsdeskundige op het gebied van strokenteelt in de praktijk op de Botma Pleats. Regeneratieve landbouw is wat hem betreft het antwoord op ons veranderende klimaat. Waarom en hoe pakt hij dit aan? Dat vertelt hij graag zelf.

Na het theoretische gedeelte gaan we de strokenteelt in de praktijk bekijken. De bijeenkomst wordt informeel afgesloten met een drankje en hapje.

Als er naderhand nog bedrijfsspecifieke vragen zijn dan kunnen boeren (pachters) voor onafhankelijk advies terecht bij de Landbouw Adviespool.  

Klik hier voor aanmelden. 

Publicatiedatum: