Tholen - Het zonovergoten Lelystad vormde gisteren het decor voor de BioVelddag 2022. De parkeerplaats stroomde al gauw vol en de bezoekers gingen van stand naar stand, bekeken alles wat er aan mechanisatie was meegenomen en gingen met de 'boemeltrein' op pad om verschillende veldpresentaties en -demonstraties bij te wonen die rondom het grote biovelddagplein werden georganiseerd. Aan het einde van de middag werd er gezamenlijk gegeten van de biologische 3-gangen maaltijd die De Strandhoeve serveerde. Hier was veel belangstelling voor. Zo'n 200 mensen bleven eten.
Klik hier voor de fotoreportage
Hoewel het kwik steeg naar dertig graden, hielden de standhouders zich kranig. Gelukkig was er verfrissing te vinden in de grote tent midden op het terrein. Daar vonden ook allerlei presentaties plaats. Zo maakte men er rond half vier kennis met de nieuwe vereniging Bioplant. Daarin komen diverse bestaande verenigingen van biologische akkerbouwers in het hele land bijeen. Om samen een stem te vormen in de landelijke belangenbehartiging van de Nederlandse bio-akkerbouw, zo legde voorzitter Henk Klompe uit. Bioplant zal ook sommige projecten samen met Bionext uitvoeren.
Op zoek naar perspectief
Er werd ook gesproken over de zorgen die er zijn binnen de biologische akkerbouw. Henk vertelt dat er vanuit Biohuis een werkgroep Markt werd opgericht omdat er signalen waren dat er bijna niet meer werd omgeschakeld. "Niet dat akkerbouwers niet wilden of geen grond hadden, het zat hem in de afzet. Wat moet ik dan telen, was de vraag. In de werkgroep zijn ook de biologische melkveehouderij en pluimveehouderij aangesloten, want bio is een systeemlandbouw: alles is afhankelijk van elkaar."
En wat wordt er zoal besproken in de werkgroep? "Nou, dat het groene bio-logo bij veel mensen nog onbekend is. En dus moet er iets in gang gezet worden, bijvoorbeeld via het nudgingproject dat binnenkort in supermarkten van start gaat, waardoor de markt hopelijk gestimuleerd wordt."
Klik hier voor de fotoreportage
Focus op supermarkten
En als die kennis over biologische landbouw bij consumenten toeneemt, zo vulde Michaƫl Wilde aan, weten we dat ze tot 40% meer biologisch gaan kopen. "Het belangrijkste is dat we ons gaan richten op de keten, op de supermarkten. Want zij kunnen beslissen om alleen biologische melk in het schap te zetten of alleen biologische rode kool uit het seizoen te verkopen. Ik heb het idee dat supermarkten daarin nu wel stappen willen zetten, meer dan een paar jaar geleden. Ze voelen ook de hete adem van minister Staghouwer in hun nek."
Boeren willen zekerheid
Er komt veel op de biologische landbouw af. Op 23 september zal het ministerie van LNV de Nationale strategie voor biologische productie en consumptie presenteren. Wat we daar precies van kunnen verwachten is nog de vraag. Bionext verwacht over enkele weken meer te weten. Ondertussen vragen akkerbouwers zich af of het plan daadwerkelijk perspectief gaat bieden. Henk: "De eerste voorbeelden van boeren die terugschakelen zijn er. Het is een enkeling gelukkig. De overheid kan wel van alles aangeven, maar als het puntje bij het paaltje komt willen boeren zekerheid. En het helpt niet als we zien dat er bij supermarkten het idee heerst dat er voor het goedkoopste wordt gekozen, of dat nu uit Spanje of Senegal komt, terwijl hier de schuren vol liggen."
"Maar", zo besloot Henk zijn verhaal, "we blijven positief. Problemen zullen er altijd zijn, maar dat noemen we tegenwoordig uitdagingen. We geven niet af op de gangbare akkerbouwers, want dat heeft geen zin. We hebben onze eigen waarde en het is ook fijn dat plantaardig tegenwoordig zo in de belangstelling staat."