Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oatly wil voedingsnormen veranderen door herziening EU-schoolregeling

Meerderheid in Nederland is vóór toevoegen plantaardig alternatief schoolmelk

De komende weken zijn belangrijk voor volgende generaties. De Europese Commissie staat open voor de herziening van de EU-regeling voor schoolfruit, -groente en -melk. Door deze regeling wordt aan scholen een subsidie verstrekt om dit soort producten aan te bieden aan kinderen vanuit het oogpunt hen te helpen gezond te eten. Plantaardige alternatieven zijn tot op heden niet opgenomen in deze regeling, ondanks dat 61 procent van de Nederlanders voor dit initiatief is. Haverdrankproducent Oatly en partner ProVeg International willen Nederlanders aanmoedigen zich uit te spreken voor een inclusievere EU-schoolregeling, zodat meer kinderen de kans krijgen toekomstbestendige eetgewoontes te ontwikkelen. Om je stem te laten horen, heeft ProVeg International, met de steun van Oatly en andere organisaties en bedrijven, een petitie geïnitieerd op schoolmilk.org.

De schoolmelkregeling in ons land stamt uit de jaren dertig en heeft veel kinderen aan de melk gekregen. Naar schatting drinken ongeveer 120.000 kinderen in Nederland schoolmelk. De subsidie, die vanuit de Europese Unie wordt verstrekt, is onder andere in het leven geroepen om de zuivelsector te ondersteunen en het effect ervan is enorm. Zo is er voor Nederland vanuit de EU voor het komende schooljaar 2,4 miljoen euro aan belastinggeld begroot om koemelk te subsidiëren in het kader van de schoolregeling. Het idee dat koemelk de enige optie is, is ouderwets en stamt af van achterhaalde ideeën over de noodzaak van dierlijke producten in ons dieet.

Vroeg geleerd is oud gedaan
Ons wereldwijde voedselsysteem is verantwoordelijk voor maar liefst een derde van de door de mens veroorzaakte uitstoot. Vijftig procent daarvan is afkomstig uit de dierlijke industrie. Verandering blijkt nodig. Voedingsgewoonten die in de kindertijd, ook op school, worden ontwikkeld, hebben enorme invloed op de voedselkeuzes van kinderen later in hun leven. Hoe jonger kinderen in aanraking komen met gezonde en duurzame voedingspatronen, hoe groter de positieve impact op het klimaat. Bovendien maakt het opnemen van plantaardige dranken de regeling inclusiever. Niet alle kinderen willen of kunnen meedoen met de regeling, omdat zij vanwege bijvoorbeeld het klimaat, religie of dieet geen koemelk drinken.

Nederland stemt voor plantaardig
De EU-schoolregeling ondersteunt ook educatieve maatregelen. Het kan daarbij gaan om lesmateriaal, maar ook om boerderijbezoeken, schooltuinen, proeverijen, kookworkshops, themadagen of spellen. Uit een onderzoek in opdracht van Oatly blijkt dat 67 procent van de Nederlanders het belangrijk vindt dat kinderen op school over duurzame eetgewoonten leren. Daarnaast is 61 procent het ermee eens dat kinderen duurzamere eetgewoonten ontwikkelen wanneer zij op school kennismaken met plantaardige voeding. Verder vindt een groot deel van de Nederlanders dat regeringen en publieke instellingen meer zouden moeten doen om kinderen te informeren over een plantaardig dieet. Slechts 15 procent is het daarmee oneens.

Een toekomst om naar uit te kijken
"De toekomst van onze kinderen en kleinkinderen hangt af van de beslissingen die we vandaag nemen. De noodzaak van een beleid dat meer plantaardige voedingspatronen ondersteunt om klimaatverandering aan te pakken, wordt door het IPCC erkend. We kunnen het ons simpelweg niet veroorloven een subsidie te hebben die dierlijke voedingsnormen onderschrijft en geen rekening houdt met de behoeften van alle kinderen. De klimaatcrisis voltrekt zich voor onze ogen en er is geen tijd om te wachten, we moeten handelen. Ik dring er bij beleidsmakers op aan om plantaardige dranken op te nemen in de schoolmelkregeling", zegt Cecilia McAleavey, directeur Public Affairs en Duurzaam Eten bij Oatly.

Laat je horen
De publieke raadpleging voor de EU-schoolregeling loopt nog tot en met 27 juli op de website van de Europese Commissie. Om de EU te laten zien hoe groot de steun is onder burgers om plantaardige dranken op te nemen in de EU-schoolregeling, organiseert ProVeg International, met de steun van Oatly en andere plantaardige organisaties en bedrijven, een petitie op schoolmilk.org. ProVeg International is een stichting met als doel het versnellen van de overgang naar een plantaardig voedselsysteem.

Publicatiedatum: