Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitsers bio-label geldt bij uitzondering deels ook voor Europees tarwe

De slechte graanoogst in 2021 als gevolg van de weersomstandig-heden heeft een invloed op het aanbod van Zwitserse biologische tarwe. Bio Suisse heeft daarom een tijdelijke speciale vergunning afgegeven voor alle maalderijen. Tot eind augustus 2022 mogen zij nog steeds het Zwitserse biologische certificaat Schweizer Knospe gebruiken, wanneer zij tot 20 procent ingevoerde tarwe malen.

Foto: Evi Radauscher via Unsplash 

30% minder oogst ondanks uitbreiding areaal
Door het slechte weer kende de Zwitserse landbouw in 2021 een historisch slechte graanoogst. Ook de biologische landbouw ondervindt hiervan de gevolgen, met name biologische tarwe. Ondanks een uitbreiding van het areaal biologische gemalen tarwe tot ongeveer 7 300 hectare (+6,9% ten opzichte van 2020), was de oogst 30% kleiner. Om de beperkte beschikbaarheid te compenseren, geeft Bio Suisse een speciale vergunning af voor periode tot uiterlijk 31 augustus 2022. De speciale vergunning wordt afgegeven aan alle maalderijen. Dienovereenkomstig mag in het maalproces maximaal 20 procent biologisch tarwe worden gebruikt die afkomstig is van Europese landbouwbedrijven die zijn gecertificeerd volgens de normen van Bio Suisse.

Deze speciale vergunning is in overeenstemming met de wettelijke 'Zwitsersheidsregel', die een hoeveelheidsaandeel van 80 procent van Zwitserse oorsprong voorschrijft. Het meel mag verder worden geëtiketteerd met het Zwitserse bio-label Schweizer Knospe. De biologische tarwe van de Europese boerderijen met het biologisch certificaat moet over land naar Zwitserland worden vervoerd. Luchtvervoer is volgens de richtlijnen van Bio Suisse niet toegestaan.

Meer biologische landbouwgrond nodig
Samen met de retailer Coop en Swissmill heeft Bio Suisse een strategie voor biologische broodgranen geformuleerd. Het is de bedoeling dat tegen 2027 alle biologische broden zullen zijn omgeschakeld op het Zwitserse bio-label. "Extra biologische landbouwgrond is nodig om de broodgraanstrategie uit te voeren," zegt Balz Strasser, directeur van Bio Suisse. Vooral akkerbouwbedrijven die op biologische landbouw willen overschakelen, zijn momenteel erg in trek.

Bron: Bio Suisse

Publicatiedatum: