Het VN-klimaatpanel IPCC publiceert vandaag het tweede deel van een nieuw, belangrijk rapport over de gevolgen van klimaatverandering. Door de mens veroorzaakte klimaatverandering veroorzaakt gevaarlijke en wijdverspreide verstoringen in de natuur en beïnvloedt het leven van miljarden mensen over de hele wereld, ondanks inspanningen om de risico's te verminderen. Mensen en ecosystemen die daar het minst tegen bestand zijn, worden het hardst getroffen, aldus wetenschappers in het jongste rapport van de Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering (IPCC), Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability.
Het gaat om het tweede deel van drie delen waarin het IPCC het klimaatrapport opgesplitst heeft. In augustus 2021 verscheen het eerste deel (klik hier voor het Biojournaal-artikel daarover). Het derde deel zal begin april verschijnen.
De bijdrage van werkgroep II aan het zesde evaluatierapport van het IPCC bevat een gedetailleerde beoordeling van de effecten van klimaatverandering, de risico's en de aanpassing in steden, waar meer dan de helft van de wereldbevolking woont.
De gezondheid, het leven en de bestaansmiddelen van de mensen, alsook hun bezittingen en kritieke infrastructuur, met inbegrip van energie- en vervoerssystemen, worden in toenemende mate aangetast door de gevaren van hittegolven, stormen, droogte en overstromingen, alsook door traag optredende veranderingen, waaronder de stijging van de zeespiegel.
Het rapport biedt uitgebreide regionale informatie om een klimaatbestendige ontwikkeling mogelijk te maken.