KRO-NCRV's Keuringsdienst van Waarde dacht het beste met de kip voor te hebben en kocht vrije uitloop eieren. Maar toen kwam het nieuws, dat er buiten geen kip meer te bekennen is. Door de vogelgriep zit ons pluimvee ook in lockdown. Ophokplicht heet dat in kippentaal. De pechvogels zaten afgelopen jaar al acht maanden binnen en dat ziet er voor het komende jaar niet veel beter uit. Waar komen al die vrije uitloopeieren dan vandaan? Keuringsdienst over honderd miljoen kippen in quarantaine en een overheid die vaccins weigert.
Foto: KRO-NCRV
Uitblijven van vaccinaties
De pluimveesector kampt momenteel met de grootste uitbraak van de vogelgriep ooit. De ophokplicht dwingt álle pluimveebedrijven om kippen voor langere periode binnen te houden, om zo verspreiding te voorkomen. Het is zo vaak raak, dat al het pluimvee al maanden binnen zit. Het dierenwelzijn komt daardoor in gedrang, meent Bionext, brancheorganisatie van de biologische sector. Zij willen dan ook zo snel mogelijk overgaan tot vaccinatie, echter dat vraagt om een goed vaccin en een ondersteunend handelsbeleid. Bionext is voor een gecontroleerde veldproef, voor een snelle goedkeuring van een vaccin. Vanavond onderzoekt de Keuringsdienst van waarde de situatie omtrent de vogelgriep en het uitblijven van vaccinatie omwille van afspraken binnen de EU.
Met 11 uitbraken in ons land in één jaar, zitten zo’n 8 miljoen kippen al maanden noodgedwongen binnen. ‘Vrije uitloop’ eieren zijn inmiddels al niet meer verkrijgbaar. Erger nog: het dierenwelzijn, waar vrije uitloop een voorbeeld van is, komt in het gedrang. Pluimveehouders pleiten voor vaccinatie, maar die blijft vooralsnog uit. De ophokplicht is onderdeel van het huidige beleid bij een vogelgriep uitbraak om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
Foto: Bionext
Mogelijkheid gecontroleerde veldproef wordt onderzocht
De biologische sector onderzoekt in samenwerking met het ministerie van LNV de mogelijkheid om een gecontroleerde veldproef op te zetten met een kansrijk vaccin. Een veldproef lijkt prematuur, omdat de labproef nog opgestart moet worden, maar op die manier kan er belangrijke tijd worden gewonnen. Om meer te weten over de werking van vaccins onder praktijkomstandigheden is een veldproef sowieso vereist. Belangrijke vraag daarbij is niet alleen of gevaccineerde kippen niet ziek worden als ze besmet raken, maar ook of ze het virus dan niet verspreiden.
“Vaccinatie moet worden toegestaan”, meent Dick de Koning, voorzitter van de Biologische Pluimveehouders Vereniging. “Niets doen is geen optie meer. Kippen worden al heel lang ingeënt, dat moet dus mogelijk zijn. Afgezien van het dierenwelzijn, leidt op dit moment élke boer onder de mogelijke catastrofe van een volledige ruiming van zijn bedrijf.”
In Nederland worden kippen preventief gevaccineerd tegen bronchitis, Salmonella en Newcastle Disease, een variant van de vogelpest, omdat er een goedgekeurd vaccin tegen is. Dat is voor het AI vogelgriep virus niet het geval. Sinds 2014 is het virus jaarlijks terugkerend. Een groot probleem dat met name door wilde vogels die door Europa trekken in stand wordt gehouden. Er zijn nauwelijks besmettingen van bedrijf op bedrijf.
Onbegrip
Poppe Braam, die als eerste in 1980 een gecertificeerd biologisch pluimveebedrijf in Nederland startte, deelt in de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde zijn onbegrip over de huidige stand van zaken: “een overheid die honderd miljoen kippen in quarantaine houdt en wordt tegengehouden door afspraken binnen de EU”.
Op donderdag 24 februari om 20.25 uur is de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde te zien op NPO 3.
Bron: KRO-NCRV en Bionext