Tholen - In de Verenigde Staten heeft scepsis over het biologische keurmerk zoals die daar geldt, geleid tot een nieuw keurmerk: biologisch-regeneratief. Tijdens de BioBorrel op woensdag 26 januari legde Elizabeth Whitlow, directeur van de Regenerative Organic Alliance uit op welke punten dit keurmerk de huidige biologische standaard aanvult.
Elizabeth Whitlow tijdens de BioBorrel
Biologisch is de basis
In 2017 werd de Regenerative Organic Alliance (ROA) opgericht door een groep boeren, mensen uit het bedrijfsleven en deskundigen op het gebied van bodemgezondheid, dierenwelzijn en sociale verantwoordelijkheid. Het ROA-keurmerk wordt gezien als de hoogste landbouwstandaard ter wereld en is gebaseerd op de biologische standaard. Producenten die dit keurmerk willen, moeten biologisch gecertificeerd zijn door USDA, de EU of andere partijen. In totaal erkent ROA 14 verschillende certificaten, waaronder Demeter en Naturland. "Biologisch is de basis. Als het niet biologisch is, kan het niet regeneratief worden", stelt Elizabeth Whitlow.
Elizabeth vertelt dat biologisch in de Verenigde Staten hard groeit, hoewel het aandeel in de Amerikaanse landbouw slechts 1 procent is, maar dat de vraag rijst of bio wel goed genoeg is. "De term regeneratief is erg populair om verschillende redenen. Consumenten gebruiken het om iets aan te duiden dat verder gaat dan biologisch wat betreft duurzaamheid. De bodem is een sexy topic, we hebben het er veel over. Dat komt door films als Kiss the Ground en The Biggest Little Farm."
De verschillen op een rij tussen de biologische standaard van USDA, de term regeneratief en het keurmerk Regeneratief-Biologisch. De laatstgenoemde voegt de thema's bodemgezondheid, dierenwelzijn, eerlijke werkomstandigheden en transparantie over lange termijncontracten met producenten toe aan de biologische standaard.
Aanmerkingen op biologisch
Volgens de initiatiefnemers van de Regenerative Organic Alliance valt op het biologisch keurmerk zoals dat in de VS geldt, veel te verbeteren. Teelt op hydroponics wordt toegelaten en er zijn geen regels op het gebied van dierenwelzijn of gebruik van water. En er zijn meer vlakken waarop het volgens ROA beter kan. Het regeneratief-biologische keurmerk gaat dan ook verder dan bio in de VS. Het kijkt niet alleen naar dierenwelzijn en bodemgebruik, maar bijvoorbeeld ook naar eerlijke arbeidsomstandigheden voor boeren. Producenten moeten contracten voor lange termijn aangaan met telers en boeren en moeten daarover transparant zijn.
Het keurmerk bestaat uit een bronzen, zilveren en gouden niveau. Voor een bronzen keurmerk moet de productiegrond van het bedrijf tussen de 0 en 50 procent gecertificeerd zijn, oplopend tot 100 procent voor een gouden keurmerk. Deze trapsgewijze aanpak
stelt producenten in staat hun praktijken in de loop van de tijd aan te passen en te verbeteren.
Voor meer informatie:
Regenerative Organic Alliance
www.regenorganic.org