Om het agrarisch ondernemers nog beter mogelijk te maken om te investeren in verduurzaming of om te schakelen naar biologisch is een Borgstellingskrediet voor de Landbouw (BL) in het leven geroepen. Daarmee zou een borgstelling van 90% gemoeid zijn, maar voor de banken, belangrijke financiers, bleek de regeling niet passend. Hierdoor gaat per 1 januari 2022 een aangepaste regeling open. Dat heeft demissionair minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) maandag met de Tweede Kamer gedeeld.
Bovenop de vier bestaande modules in de BL komt een 'vijfde' module, het onderdeel Werkkapitaal Omschakeling Duurzame Landbouw. Die heeft als doel financiering mogelijk te maken voor de voorzienbare terugval in de kasstroom van een omschakelend bedrijf.
Telers die bijvoorbeeld omschakelen naar een duurzamere teelt maken tijdelijk extra kosten en hebben tijdelijk minder opbrengsten. Hierdoor wordt de kasstroom (werkkapitaal) minder en dat
heeft consequenties voor de liquiditeitspositie van bedrijven gedurende de omschakelperiode. Voor de continuïteit van de bedrijfsvoering is het van belang dat het bedrijf de lopende uitgaven kan blijven doen gedurende de omschakelperiode.
De nieuwe module faciliteert een borgstellingskrediet voor zogenaamd
werkkapitaal bij omschakeling. Het ministerie LNV biedt een 70% borgstelling over 2/3 van het totale werkkapitaalkrediet bij een plan dat past binnen het Investeringsfonds Duurzame Landbouw of bij omschakeling conform de regels van Skal Biocontrole. De maximale borgstellingsomvang voor ondernemers, die modules mogen combineren, is 2,5 miljoen euro.