Bioboer Mark van Hove gebruikt alleen plantaardige meststoffen en ontving in oktober als eerste Vlaamse teeltbedrijf het internationale Biocyclic Vegan-keurmerk voor de kruiden- en groententeelt. Dat betekent dat de telers werken volgens een biologische, plantaardige landbouwmethode die geen productiedieren gebruikt. De verse producten van Mark van Hove gaan exclusief naar Foodmaker.be en worden verwerkt in de vele verse gerechten voor hun restaurants en voor Delhaize.
Grondlegger
Grondlegger van de biocyclische veganlandbouw is de Duitser Adolf Hoops, die daarmee vanaf 1950 op zijn akkerbouwbedrijf heeft gepionierd. Vanaf de jaren negentig zijn akkerbouwers in Cyprus en Griekenland en later ook in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Roemenië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten met die werkwijze aan de slag gegaan. Ook in Canada, Brazilië en Scandinavië zijn er reeds initiatieven.
In Vlaanderen is de beweging nog klein, maar Mark is al jaren aan de slag met plantaardige bemesting. Voor hem was die keuze logisch: "Kruiden worden meermaals geoogst tijdens het seizoen (lees: om de 3 à 4 weken). Hierdoor verarmt de bodem en moet je ergens halverwege het seizoen extra voedingsstoffen bijgeven. Doe je dit met dierlijke mest, dan riskeer je dat er nog schadelijke bacteriën (denk aan E. Colli e.d.) en andere shit op je kruiden zitten bij de oogst..."
Daarom werkt hij van meet af aan met Vlaco gecertificeerde, plantaardige compost. Bovendien verbetert hij hiermee het C-gehalte en het humusgehalte van zijn velden. Achteraf bleek dit de enige juiste keuze te zijn: bij geen enkele controle werden er pathogene residuen aangetroffen en telkens bleek de bodem steeds verder te verbeteren. Het bedrijf teelt nu op die manier onder andere zoete aardappelen, vele soorten verse kruiden en eetbare bloemen.
Bijzonder trots is Mark momenteel op de eerste geslaagde teelt van bio-gember en bio-kurkuma op Vlaamse bodem, met oogstgewichten die de stoutste verwachtingen overstijgen. Ook hier speelde de keuze van de juiste plantaardige compost een hoofdrol. Het bedrijf ging van bij de start voor biologische certificatie en zet nu de logische verdere stap naar het Biocyclic-Vegan keurmerk.
Vlaams-Nederlands netwerk
Het akkerbouwbedrijf is aangesloten bij het Netwerk ter bevordering van Biocyclische-Veganlandbouw in Nederland en Vlaanderen. Dat is in 2018 opgericht als onderdeel van het International Biocyclic Vegan Network. Secretaris Joep Peteroff legt uit dat het Nederlands-Vlaamse netwerk een vereniging is met een informele organisatie, die vooral is bedoeld om kennis uit te wisselen. De secretaris is actief bij het netwerk als vrijwilliger voor teeltbegeleiding en bevorderen van afzet.
Uithangbord
Volgens Peteroff zit de biocyclische veganlandbouw ook in Vlaanderen in de lift: Bioboer Mark vormt daarbij als het ware een uithangbord om meer bekendheid aan de plantaardige landbouwmethode te geven. 'Voor veel mensen uit de agrarische sector is vegan nog een onbekend begrip', zegt de secretaris. Hoewel Mark nu als eerste een officieel keurmerk heeft behaald, zijn er in België meer biologische telers die ook geen dierlijke mest gebruiken zoals ook Bioboerderij Lincelam in Alveringem, Het Vrije Veld in Zutendaal en Vtopia in Oupeye (Luik).
Volgens Mark zullen termen als biocyclisch en veganistisch vanzelf ingeburgerd geraken, als meer mensen er bekend mee worden. Het is een manier van voedselproductie die in zijn ogen echt toekomst heeft.
Biodiversiteit
In berichten over biocyclische veganlandbouw zou wat de teler betreft meer naar voren moeten komen dat het niet alleen gaat om het uitbannen van dierlijke mest, maar om een cyclische en natuurinclusieve manier van werken die de biodiversiteit bevordert en een bijdrage levert aan het oplossen van o.a. overbemesting en van het wereldvoedselprobleem.
Voor meer informatie:
Netwerk ter bevordering van Biocyclische-Veganlandbouw in Nederland en Vlaanderen
www.biocyclische-veganlandbouw.org