In Zwitserland is 14 procent van alle broeikasgasemissies afkomstig van de landbouw. Bio Suisse en FiBL denken dat dit te veel is. In een voorbereidende studie onderzoeken zij daarom of en hoe biologische landbouw klimaatneutraal kan worden. Het is immers niet alleen de detailhandel die aandringt op klimaatneutrale producten; ook de biologische landbouwers zelf willen hun steentje bijdragen aan een klimaatvriendelijke landbouw.
Wil om te veranderen
"De motivatie om het probleem aan te pakken en bewust persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen, is zeer groot in de biologische landbouw", zegt Urs Brändli, voorzitter van Bio Suisse, "De wil om te veranderen is groot - dat is uiterst belangrijk om het doel van een klimaatneutrale biologische landbouw te bereiken. Samen met FiBL heeft Bio Suisse in augustus het proces naar een klimaatneutrale biologische landbouw gelanceerd met een "Climate Focus Day": Het doel van de workshop, die door ongeveer 80 biologische boeren werd bijgewoond, was het meningsvormingsproces vooruit te helpen en een gemeenschappelijke visie te bepalen.
Levensduur van melkkoeien verlengen
Knut Schmidtke benadrukt ook dat de uitdaging groot is. Hoewel het vooronderzoek nog niet is afgerond, noemt de directeur Onderzoek, Extensie en Innovatie van FiBL al de eerste punten die met het oog op klimaatneutraliteit aan de orde kunnen komen. Runderen bijvoorbeeld bieden mogelijkheden: "Om de uitstoot van broeikasgassen door herkauwers te verminderen, moet de vegetatie worden omgeschakeld op meer klimaatvriendelijke planten. Bovendien moeten we de samenstelling van het voer aanpassen om minder methaan uit te stoten. En we moeten ook de levensduur van melkkoeien verlengen". Bovendien zal het gebruik van hernieuwbare energiebronnen voor de werking van landbouwmachines en -gebouwen in de toekomst eveneens een belangrijke kwestie zijn.
Volgens de eerste bevindingen van de voorstudie zal klimaatneutraliteit alleen kunnen worden bereikt als onvermijdelijke emissies worden gecompenseerd, "bijvoorbeeld door koolstof op te slaan via plantaardige biomassa", vervolgt Schmidtke. De voorbereidende studie zal preciezere aanwijzingen geven over de weg die Bio Suisse en FiBL zullen volgen om het ambitieuze doel te bereiken.
Voor meer informatie:
BioSuisse
www.bio-suisse.ch
FiBL
www.fibl.org