Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vraagtekens bij bokashi

Zestig compostbedrijven, verenigd in de branchevereniging BVOR, zetten grote vraagtekens bij het steeds populairder wordende bokashi. Bokashi is gefermenteerd groenafval dat de kwaliteit van de bodem zou verbeteren. Gemeenten, natuurorganisaties en agrariërs experimenteren ermee. Uit een proef van compostbedrijven zou echter blijken dat de claims van de bokashi-voorstanders niet deugen. "Eigenlijk wordt nu onder de paraplu van bokashi, groenafval illegaal verwerkt", zegt Joris van de Vleuten van compostbedrijf Den Ouden Groep vanavond in KRO-NCRV's Pointer.

Zeven compostbedrijven deden de afgelopen maanden proeven met bokashi. Ze maakten bokashikuilen en vergeleken die met kuilen zónder de bokashi-ingrediënten. Het resultaat: er was geen verschil. Oftewel, het bacteriemengsel zou geen effect hebben op het groenafval.  

'Uitkomsten proef teleurstellend'
Romke Postma werkt bij het Nutriënten Meetinstituut en was als onafhankelijk onderzoeker betrokken bij de proef van de compostbedrijven. Hij bevestigt desgevraagd dat de uitkomsten van de proef erg teleurstellend waren. "Je zou verwachten dat de toevoegingen iets doen met het fermentatieproces, maar dat hebben wij niet kunnen vaststellen." Volgens Postma is er precies volgens het boekje gehandeld. "We hebben advies ingewonnen en alles volgens de voorschriften gedaan."

Maar Gjalt Jan Feersma Hoekstra van bokashibedrijf Agriton bestrijdt deze lezing. Volgens hem is de proef niet goed uitgevoerd: "Het komt nogal precies. Compost maken kan iedereen. Bokashi komt er op neer hoe je iets opzet. En als je geen goede begeleiding hebt dan zie je dus maar uit dit onderzoek dat je niet altijd het gewenste resultaat hebt."

Broodroof
Volgens Feersma Hoekstra van Agriton spelen financiële redenen een grote rol en wordt bokashi daarom in een kwaad daglicht gezet. "Wat we merken is dat we tegengas krijgen van de composteerders. Dat snap ik wel, want ze hebben machines die ze moeten terugverdienen. Ze zien het als een bedreiging, maar mijn punt is dat bokashi juist een kans is. Deze methode kan juist ook door composteerders worden opgepakt."

Maar de kritiek heeft niks met mogelijke broodroof te maken, aldus de compostbedrijven. "Integendeel", zegt Joris van de Vleuten van compostbedrijf Den Ouden Groep. "Wij zijn als branche juist voor innovatie. Maar het is een nieuwe techniek en er is nog te weinig bekend. Er wordt niet gekeken naar risico's en niet naar de bijdrage aan bodemvruchtbaarheid en voedselveiligheid."

Pointer is vanavond om 22:15 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.

Publicatiedatum: