Een stickertje of verpakking voor groenten of fruit? "Wij denken dat het niet lang meer gaat duren totdat veel bedrijven overstappen op andere alternatieven. Al die overbodige verpakkingen zijn maar slecht voor het milieu", zegt Stijn Willems van Clever-CPL. Het is wel zo dat er vragen worden gesteld bij de komst van een lasercodering op groente en fruit. Kritische appeleters zijn bang voor hun gezondheid en veiligheid, maar is dit nodig?
Waarom laser en geen etiket?
"Bedrijven kiezen steeds vaker voor duurzame alternatieven voor hun verpakkingen. De duurzame trends werpen eindelijk hun vruchten af. Nieuwe MVO-doelstellingen zorgen voor meer belang als het gaat om duurzaam verpakken en labelen. Groente en fruit kan nu worden gecodeerd door middel van lasertechnologie. Dit scheelt enorm ten opzichte van de kleine stickertjes op je groente of fruit, die maar moeten worden afgewikkeld en moeten worden geplakt, allemaal extra vervuiling."
"De nieuwe technologie heeft een positief effect op de carbon footprint. Zweden heeft al stappen gezet als het gaat om het reduceren van labels en plasticverpakking. Hagg (2017) liet weten dat op avocado’s alleen al in 2017 gezorgd was voor een reductie van 2000 kg plastic. Dat is omgerekend 217 kilometer aan plastic."
Laser Food met de oplossing
De lasercodeermachines van Laser Food maken gebruik van Natural Branding- technologie. De buitenste laag van het product wordt door middel van een geconcentreerde lichtbron gedepigmenteerd waardoor een zichtbare afdruk ontstaat, zonder toevoeging van kleurstoffen. Deze techniek wordt sinds 2006 ontwikkeld door Laser Food. Natural Branding verzekert dat de smaak en levensduur van de groente of fruit niet aangetast worden en is volkomen veilig voor de consument. Natural Branding biedt een alternatief voor kleine stickertjes of labeltjes."
“Lasercoderen is de toekomst’’, laat Stijn Willems weten. "Door middel van onze innovatieve systemen is het mogelijk om groenten en fruit op een natuurlijk, snelle, economische en veelzijdige manier te identificeren."
Laser Food beschikt over twee machines (Pro en Lite) met enkele constructieve verschillen, maar wel met dezelfde bedieningsprincipes. "De machines kunnen zowel standalone functioneren of worden opgenomen in de productielijn."
"De gebruiker van de machine kiest via een menu op het bedieningspaneel de gewenste configuratie (productcombinatie, ontwerp gravering, werkformaat). Het product kan met de hand of geautomatiseerd in een doos op de transportband van de machine worden geplaatst. De transportband transporteert de producten naar het codeergebied. De machine beschikt over een automatisch detectiesysteem en analyseert middels een vision systeem de positie van het producten. Vervolgens worden de producten veilig gecodeerd."
Voor meer informatie:
Stijn Willems
Clever-CPL
Tel: +31703073920
[email protected]
www.clever-cpl.nl