Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe zit het nu met de houtprijs?

Tholen - Meerdere media beweerden de afgelopen periode dat de houtprijs op de wereldmarkt weer flink aan het dalen is. Betekent dit dat het einde in zicht is van een ongekende stijging van de houtprijzen? "Nee," zeggen de Emballage- en Palletindustrie Vereniging (EPV), de VVNH (Koninklijke Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen) en verschillende houtverwerkende bedrijven zoals de DDS kistenfabriek uit België.


Fruitkisten van DDS Kistenfabriek

Dirk D'Holieslager van DDS Kistenfabriek: "De prijzen stijgen nog steeds. Vroeger konden we een seizoensprijs maken, maar nu kunnen we geen prijs vastkrijgen op de lange termijn, maar wordt de prijs maandelijks of twee keer per maand herzien."


DDS Kistenfabriek heeft een eigen houtvoorraad, dat het bedrijf in staat stelt telkens met vers hout te werken.

Grondstofcrisis vraagt om overheidsingrijpen
DDS Kisten gebruikt voornamelijk populieren- en naaldhout voor de productie van een grote diversiteit aan kisten voor de AGF-sector. Populierenhout bijvoorbeeld hoeft niet van ver te komen, want het komt over het algemeen van Belgische plantages, echter met de schaarste op de houtmarkt is het bedrijf steeds vaker genoodzaakt om vanuit het buitenland te importeren. "Falend overheidsbeleid", zegt Dirk D'Holieslager. "Je ziet dat landen zoals Rusland de export van hout aan China aan banden leggen om te voorkomen dat de markt wordt leeggeplunderd. Zelfs in Frankrijk moet er eerst een bewerking worden verricht aan hout dat wordt geëxporteerd. Maar in België gebeurt er te weinig om de export van hout te reguleren, hierdoor blijft er niet genoeg over voor de binnenlandse markt." Dirk pleit voor een duidelijk plan van de overheid voor plantaanbouw om de schaarste het hoofd te kunnen bieden. De populier heeft een groeiperiode van 25 jaar voordat hij wordt gerooid, dus een langetermijnplanning is noodzaak. "Door onze grote voorraden ondervinden we geen problemen met betrekking tot de productie en kunnen we onze klanten blijven leveren, maar in andere branches zoals de palletindustrie is het probleem een stuk nijpender", aldus Dirk.


Geautomatiseerd verwerkingsproces bij de DDS Kistenfabriek

Waarom kopten media dan dat de prijzen weer aan het zakken waren?
De berichtgeving over de dalende houtprijs is gebaseerd op de Amerikaanse Nasdaq Lumber futures. Die daalde na zijn historische hoogtepunt op 5 mei dit jaar van bijna $1700 BDFT naar nu circa $900 BDFT, meldt de EPV. Dit heeft echter weinig invloed op de prijzen van hout in Nederland, dat haar hout voor het grootste deel uit Europa importeert.


"We kunnen gelukkig nog aan de vraag van klanten voldoen", Dirk D'Holieslager, DDS Kistenfabriek

Ontwikkelingen die de houtprijs beïnvloeden
De EPV noemt een aantal ontwikkelingen die de houtprijzen beïnvloeden.
Vakantieperiode: Veel zagerijen zullen de komende weken hun productie vanwege de zomervakantie twee à drie weken stilleggen. Dat betekent een aanmerkelijk lagere output dan het voorgaande kwartaal en dus beperkte mogelijkheid om op te schalen.

Voorraden zagerijen: Normaliter bouwt men voor de zomerstop extra voorraad op. Nu zijn de voorraden van de meeste zagerijen nog steeds historisch laag, vanwege beperkte beschikbaarheid van Europees hout.

Volle orderboeken/maximale output: De zagerijsector loopt nog steeds tegen een té beperkte productiecapaciteit versus hun orderintake aan. Dit wordt zeker in het komende derde kwartaal, met zijn beperkingen, niet ingelopen.

Transport: Het transport is op dit moment de bottleneck voor vele markten. De beschikbaarheid van transport is een remmende factor. Het tekort aan vrachtwagens en containers maakt transport extreem duur.

China: De aanhoudend grote vraag vanuit China (een nog grotere constante bepaler op de houtmarkt dan de VS) wordt vandaag de dag alleen nog beperkt door de transportmogelijkheden. Zodra hier ruimte ontstaat zal de druk op de Europese houtmarkt alleen maar toenemen.

Inhaalslag: Aanbieders van hout maken een inhaalslag met hun houtprijzen. Zij slaan onder druk van de markt de kwartaalafspraken met inkooporganisaties massaal in de wind. De meerderheid van de aanbieders hanteert momenteel maand- of zelfs dagprijzen. Houtinkopers krijgen te maken met tussentijdse prijsverhogingen, die alleen verklaarbaar zijn door een te lage voorraad en te hoge vraag.

Toegenomen naaldhoutproductie in Scandinavië heeft alsnog geen effect, stabilisatie laat nog op zich wachten
De naaldhoutproductie in Scandinavië is weliswaar de eerste maanden van 2021 ten opzichte van dezelfde periode 2020 flink toegenomen, de voorraden blijven daarbij over dezelfde vergelijkbare periode achter. Ondanks de recordproductie in Scandinavië zijn de voorraden aldaar dus nog historisch laag. Geconstateerd wordt dat de zagerijen nu reeds voor het derde kwartaal van 2021 zijn uitverkocht en dat de krapte naar verwachting zeker nog tot het vierde kwartaal zal aanhouden. Het effect op de prijs zal variëren, maar prijsverhogingen van 45% ten opzichte van de al eerder doorgevoerde prijsverhogingen zijn reeds geconstateerd.

Nu het prijsniveau in de VS een daling laat zien, is het de vraag hoe de Duitse zagerijen daar op termijn op zullen reageren. Het kan zijn dat daardoor de beschikbaarheid voor Europa weer wordt vergroot, maar het effect daarvan zal zich als het zich al voordoet niet eerder dan in of na het vierde kwartaal 2021 tonen, meldt de VVNH.

Paul van den Heuvel, voorzitter VVNH: "In het Europese bos groeit jaarlijks 1 miljard m3 bij waarvan er 600 miljoen m3 wordt geoogst. Becijferd wordt dat voor 300.000 houtbouwwoningen ca. 15 miljoen m3 nodig is. Aan bosarealen, houtvoorraad en houtbouw-mogelijkheden dus geen gebrek. Met duurzaam geproduceerde houtproducten staan we aan de goede kant van de streep en de verwachting is dat de balans tussen vraag en aanbod zeker weer zal terugkeren." 

Voor meer informatie:
Dirk D'Holieslager
DDS Kistenfabriek
+32 553 34 911
[email protected]   
www.ddskist.be 

Bronnen:
EPV
VVNH