Tholen - De aanwezigheid van de coloradokever op een aardappelveld is een behoorlijke uitdaging. Zeker voor de biologische teler, die liever geen middelen gebruikt. Joris van der Kamp teelde in 2019 aardappelen en heeft naar eigen zeggen alles geprobeerd wat binnen de biologische landbouw toegestaan is. Zonder het gewenste effect.
In 2019 ontwikkelde hij samen met drie biologische telers en twee machinebouwers de Colorado Beetle Catcher. Een machine die de kevers van de planten afmept. De machine is tijdens de BioVelddagen te bekijken door middel van een video die werd opgenomen op Zonnegoed, het bedrijf van Joost van Strien te Ens.
Natuurlijk gedrag
"In 2019 teelde ik op 3000 m2 aardappelen nabij Doesburg. Daar had ik ontzettend veel last van de kevers. Ik probeerde aaltjes te spuiten, gebruikte brandnetelgier en ging met familie en vrienden door het veld om de kevers weg te halen. Een echte oplossing had ik niet. Wel zag ik het natuurlijk gedrag van de kever. Als je tegen de plant aantikt, laten ze zich vallen en spelen ze voor dood. Van dat natuurlijk gedrag hebben we in het machineontwerp gebruikgemaakt."
Werkgroep
Joris zette een werkgroep op met Joost van Strien van Zonnegoed, Henk Klompe van De belofte Bio en Gerard Brinks van Thedingsweert. Machinebouwers Ard Klompe en Koen Hertogh van FieldWorkers sloten zich ook aan. "In brainstormsessies kwam boven tafel wat de telers wel en niet van een machine verlangden en hoe een machine zou kunnen functioneren. De machinebouwers maakten hier uiteindelijk werkbare 3D-ontwerpen van", legt Joris uit. De werkgroep vroeg subsidie aan bij het POP3-programma 'Samenwerken aan innovatie' van de provincie Flevoland en de Europese Unie. De subsidie werd toegekend. "We hadden een heel snelle start", blikt hij terug. "Toen we in januari 2020 hoorden dat we de financiering kregen, zijn we gelijk begonnen met de brainstormsessies en het ontwerp. In mei was het eerste prototype van de machine al klaar."
De machine werkt op basis van hydraulisch aangedreven motoren. Flappen slaan de kevers en de larven van de planten af. Ze worden opgevangen in de opvangbakken. In deze video zien we de Colorado Beetle Catcher voorop de tractor, zodat de aardappelen gelijktijdig kunnen worden aangeaard. Omdat niet alle telers een tractor hebben waar de machine aan de voorkant kan worden aangesloten, is er ook een versie die achter op de tractor aansluit.
Warme zomers
Dit jaar is het tweede aardappelseizoen waarin de machine over het aardappelveld gaat. "Door de warme zomers van de laatste jaren zie je dat de coloradokever aan een opmars bezig is. En als je er niets tegen doet, eten ze echt alles op. Als het na de winter warmer wordt, komen de kevers uit de grond. Ze eten een beetje van het blad van de aardappelplant en leggen dan eitjes aan de onderkant van het blad. De opvallend oranje eitjes worden meestal in groepjes van 25 gelegd. Een volwassen kever kan tot 800 eitjes per jaar leggen."
Als het ontwikkeltraject afgerond is, kunnen er meer machines gebouwd worden. Er is veel interesse voor mechanische bestrijding, merkt Joris. Omdat de coloradokever wereldwijd voor problemen zorgt, liggen er in het buitenland ook mogelijkheden. "Telers gebruiken het liefst zo weinig mogelijk middelen. We moeten andere manieren vinden om met dit probleem om te gaan. Gebruikmaken van het natuurlijke gedrag van de coloradokever is de mooiste manier om hem klein te krijgen", besluit hij.
Klik hier om meer beeldmateriaal van de Colorado Beetle Catcher te bekijken op het platform van de BioVelddagen.
De ontwikkeling van deze innovatieve machine is mede mogelijk gemaakt door de provincie Flevoland, Stichting Innovatieprijs Biologische Landbouw en de EU. Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa Investeert in zijn platteland.
Voor meer informatie:
Joris van der Kamp
+31 (0)6 33 58 34 78
[email protected]