De Nije Mieden in Friesland vormde vanmorgen het decor waarin de petitie van het Aanvalsplan Grutto aan de Tweede Kamer werd aangeboden. Biologisch boer Sjoerd Miedema had zich voor de gelegenheid uitgedost en hij legde uit dat de grutto te vergelijken is met de kanarie in de kolenmijn. "Tegenwoordig hebben we teveel CO2 in de lucht. Ik denk dat de landbouw een deel van het probleem is, maar de sleutel van de oplossing heeft."
Zelf doet Miedema aan koolstofboeren. Door koolstof vast te leggen in de grond wordt een betere bodemvruchtbaarheid en een betere vasthoudend vermogen van de grond gecreƫerd. Een situatie waarin de grutto zich volgens Sjoerd prima thuis voelt.
Op zijn land is plas-dras aangelegd, wat veel weidevogels en ook grutto's aantrekt. "Als een magneet zijn alle vogels in de omtrek hier gekomen. Dat is sneu voor de boeren aan de overkant van het kanaal, die kunnen niet meer meedoen aan de subsidieregeling waar wij gelukkig wel van kunnen meeprofiteren. Niet zo vreemd dat de buren kiezen voor melken en grasteelt. Willen we dat omdraaien, dan moeten er fundamenteel andere keuzes worden gemaakt."
Financiering is nu nodig
Initiatiefnemer van het aanvalsplan is Pieter Winsemius. Hij presenteerde de ruim 85.000 handtekeningen die werden gezet onder de oproep: 'red de grutto'. Hij kijkt uit naar aanstaande vrijdag, wanneer er besloten wordt of en wanneer er geld wordt vrijgemaakt om dit plan in werking te zetten. Winsemius noemt het heel zeldzaam dat er brede steun is voor het plan. De groene achterban, de Tweede Kamer, het ministerie van LNV en alle gedeputeerden. "Maar dat is nog niet hetzelfde als dat er wat gebeurt", benadrukt hij. Uitstel van het plan of het op een pilot-manier aanpakken kan niet meer. "Dit moet gefinancierd worden. We kunnen niet na de zomervakantie verdergaan en nog een jaar verliezen. We zijn drie jaar bezig en in die tijd is het aantal grutto-paren van 30.000 teruggelopen naar 25.000 duizend. Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland vult aan dat er al sinds 2005 aan gewerkt wordt, toen het aantal gruttoparen 60.000 telde. "Om een of andere reden is het steeds zo dat de politiek aangeeft dat ze het een heel belangrijk issue vinden. Maar steeds komt het er niet echt van."
In het aanvalsplan Grutto gaat het om aanpak op de lange termijn. Een perspectief van twaalf jaar, en dat is nodig omdat boeren perspectief willen hebben voordat ze gaan investeren, legt Hans van der Werf van Friese Milieu Federatie uit.
Kijk hier om de aanbieding van de petitie terug.
Klik hier om het Aanvalsplan Grutto te lezen.