Vanaf 1 januari 2022 treedt de nieuwe Verordening inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten in werking (“de nieuwe Bio-Verordening”). Dit vormt de aanleiding voor een column over de regels die voor biologische producten gaan gelden. In de komende maanden zal Silvia Gawronski in elke column ingaan op een ander onderwerp: van etikettering tot toezicht & handhaving, van omschakelingsproducten tot diervoer. In deze eerste column begint Silvia bij het begin: de nieuwe Bio-Verordening zelf.
Inleiding
Op 1 januari 2022 treedt de nieuwe Bio-Verordening in werking. Deze verordening vervangt de bestaande Europese Verordeningen 834/2007 en 889/2008 en bevat vanaf dat moment de belangrijkste regels voor het produceren, verwerken, verhandelen én etiketteren van biologische producten in de Europese Unie (“EU”).
Het is belangrijk dat iedereen die zich bezig houdt met de biologische productie, processen of producten bekend is met deze regels om zo overtredingen van de regelgeving – met soms zelfs decertificering van het biologische product met alle schade van dien – te voorkomen.
Achtergrond
Het voorstel voor de nieuwe Bio-Verordening dateert al uit 2014. In de toelichting op het voorstel is in het bijzonder aangegeven dat onder de oude verordening onvoldoende rekening wordt gehouden met “de verwachtingen van de consument in het bijzonder en de burger in het algemeen”, maar ook dat “de etiketteringsvoorschriften erg ingewikkeld zijn”. Om deze reden zijn de normen uit de verschillende verordeningen samengevoegd en op een aantal punten verduidelijkt.
De nieuwe Bio-Verordening is in 2018 aangenomen en zou per 1 januari 2021 in werking treden. Vanwege de uitbraak van de Covid-19 pandemie is echter bij Verordening 2020/2042 besloten om de inwerkingtreding van de nieuwe Bio-Verordening met een jaar uit te stellen naar 1 januari 2022. Alle andere termijnen die in de nieuwe Bio-Verordening worden genoemd worden eveneens met een jaar verlengd.
Meer informatie
De nieuwe Bio-verordening is de vinden via deze link. Let op dat je altijd de laatste zogenoemde geconsolideerde versie gebruikt, daarin zijn namelijk ook latere wijzigingen van de tekst van de Verordening verwerkt. Daarnaast biedt ook de website van de toezichthouder Skal (www.skal.nl) veel nuttige informatie over het onderwerp.
Silvia Gawronski is associate partner Voedsel & Waren bij Van Traa Advocaten te Rotterdam.