Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Verhoog aantal uren weidegang voor een hoger rendement van de tweede snede"

Veel melkveehouders zullen, meer dan in andere jaren, de eerste snede grotendeels in één keer maaien. Hoe zorgt je dan voor een optimale voederwaarde en goede smaak van het gras van de tweede snede? Robert van Dorst en Stef Oude Lansink, de Biologische Melkveespecialisten van Reudink geven enkele tips voor een hoger rendement van de tweede snede.

"Vanwege de uitstekende voederwaarde en smaak van voorjaarsgras alsmede de grote economische waarde van eiwitrijk najaarsgras, wordt vaak gesteld dat in deze perioden (het voorjaar en de herfst) de grootste voordelen van weidegang te behalen zijn. Echter is er nóg een periode waarin weidegang tot vergelijkbare resultaten kan leiden; juni. In de maand juni schiet het gras door, begint de hittestress en is het aanbod van weidegras vaak te krap of is er juist sprake van een overschot. Weidegang kan dan een goedkope en goede oplossing zijn."

Het gevolg van de eerste snede in één keer maaien
"Het in een keer maaien van de eerste snede zal over twee tot drie weken leiden tot een overmatig aanbod van vers gras. Alles groeit immers tegelijkertijd en even hard. In dezelfde twee tot drie weken zal het gras in de aar schieten. Dit resulteert in verminderde smaak en kwaliteit van het gras, met als gevolg: een te korte in aren geschoten tweede snede. Dit is veelal een ongewenste situatie, omdat de structuur op biologische bedrijven vaak al voldoende voorhanden is of de eerste snede al grof genoeg is."

Tips voor een hoger rendement van de tweede snede
Robert en Stef geven enkele tips om die nadelen te voorkomen. "Verhoog de komende weken het aantal uren weidegang sterk. Ga dag en nacht weiden en/of benut het gehele weideplatform. Laat de koeien 980 VEM opvreten in plaats van 840 VEM in te kuilen. Schaar ook bewust te vroeg in. Zorg op deze manier, te vroeg en dus met meer hectares, dat er groeitrappen ontstaan. Let er daarbij op dat de zode wel een aantal dagen rust krijgt na het maaien. Doe dit niet bij de percelen waar de eerste snede het minste opbracht. Start na 14 dagen (roterend standweiden) of 21 dagen (omweiden) op deze percelen met de normale beweidingsstrategie. Deze percelen zullen de minste hergroeivertraging hebben en dus het snelst weer weidegras geven. Een bijkomend voordeel is dat de koeien, door meer weidegras te vreten en 's avonds buiten te zijn, significant minder last hebben van hittestress." 

Voor meer informatie:
Reudink B.V.
Postbus 46
7240 AA Lochem
+31 (0)88 0248165
[email protected] 
www.reudink-bio.eu 

Publicatiedatum: