In Zuid-Europa zijn telers allang gewend aan (extreme) droogte bij hun teelt. In Zeeland krijgen telers er ook steeds meer mee te maken.
Reden voor onafhankelijk kennis- en adviesbureau CLM om goede voorbeelden van hier en vanuit het warme zuiden in een rapport samen te zetten én om te inventariseren welke ziekten en plagen een gevaar vormen als het Nederlandse klimaat verandert.
Beschikbaarheid en kwaliteit gietwater
Vanuit glastuinbouwoogpunt valt o.a. de aandacht voor wateropslag in bassins op. Vanuit alle sectoren wordt het belang van zo'n eigen regenwaterbassin benadrukt, maar in de glastuinbouw is dit het meest gangbaar. Het verdient aanbeveling volgens de onderzoekers dat er op meer dan alleen regionaal niveau naar wateropslag wordt gekeken. Dat betekent voor Zeeland bijvoorbeeld samenwerking met België en andere Nederlandse provincies.
Door de aanleg van een bassin met voldoende volume kan de teler droge periodes overbruggen. Wanneer dit bassin kan worden gekoppeld aan andere waterbronnen, dient het als een buffer bij lage waterdruk, bijvoorbeeld als teveel bedrijven op hetzelfde moment willen beregenen. Ook is het volgens de onderzoekers een oplossing voor een slechte waterkwaliteit, omdat regenwater kan worden bijgemengd met water van mindere kwaliteit. Zo blijft de waterkwaliteit langer goed en is de overgang tussen waterbronnen minder groot. Een waterbassin vangt daarnaast overtollig water op in periodes van wateroverlast.
Bij Kwekerij De Noordhoek in het Zeeuwse Kapelle werden dit jaar nog zonnepanelen op het bassin geplaatst. In het rapport wijzen de onderzoekers op de kansen van deze techniek, die energie oplevert, maar ook de waterkwaliteit ten goede komt. Foto: Albers Alligator
Special Projects
Verder kan geleerd worden van hoe er in Portugal en Spanje met extremen neerslagverschillen wordt omgegaan. Telers in die landen gebruiken soms ontzilt zeewater bij irrigatie. Niet in alle teelten mogelijk, maar in tomaat en amandel is het goed mogelijk. Verder zijn er (simpele) manieren om minder water te gebruiken, waaronder dichtbij de plant irrigeren.
Ziekten en plagen
Ook bij ziekten en plagen wordt stilgestaan. Hier wordt in het rapport niet specifiek naar de glastuinbouw gekeken. In zijn algemeenheid wijst men erop dat verschuiving in klimatologische condities ook tot een verschuiving in aanwezige schimmels kan leiden. Bij hoge temperaturen treedt in aardappel bijvoorbeeld vaker roodrot op en ook vaker Fusarium bolrot. Fusarium speelt ook grondgebonden telers in de kas parten.