Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zaadveredeling terug naar de boerenhand

"De meeste mensen hebben geen flauw idee waar zaad vandaan komt", vertelt Boudewijn van De Zaderij. Bij de coöperatie zijn bijna twintig biologische boeren aangesloten die zaadvaste en patentvrije zaden produceren. "De coöperatie is vanuit betrokkenheid bij de natuur, passie en kennis ontstaan. Maar ook met de nodige urgentie voelend en de roep om behoud van zaad-erfgoed, de biodiversiteit en in het verbouwen van groenten dicht bij de mens en natuur willen staan."

Tineke en Marran van De Zaderij. 

De zaadwereld gedomineerd door winst en efficiëntie
"Net zo min als de meeste mensen niet weten waar zaad vandaan komt, weet men ook niet dat vanaf de jaren ‘70 de zogenaamde hybride zaden zijn ontwikkeld en dat hierbij computers en algoritmes bepalen welke zaden er veredeld worden. Dit alles vanuit landbouw-optimalisatie en winstoogmerk. Het ging hierbij om hoge productie en efficiëntie waarbij er niet gelet wordt op smaak en kwaliteit. Men verloor het contact met de natuur en wat het beste voor Moeder Aarde is. Zaadproductie is een technologisch verhaal geworden waarbij de consument op afstand is gezet. En waarbij er slecht zeven grote zaadbedrijven in Europa zijn die (willen) bepalen wat wij eten. En eigendomsrechten claimen op door hen veredeld zaad waardoor afhankelijkheid en monopolisme ontstaat. Als we niks doen wordt ons eten dus alleen nog maar bepaald door algoritmes en computers. We krijgen een beperkt aantal ‘standaard’ groenten voorgeschoteld waarbij de relatie tussen mens en de natuur is verdwenen."

Zaadvaste rassen terug op de akkers
Dat kan ook anders, legt Boudewijn uit. "De liefde voor de natuur en de intuïtie is nooit helemaal verdwenen. Bij De Zaderij hebben een aantal biologische boeren de handen ineen geslagen en het oude ambacht weer in ere hersteld. Net als de verbinding tussen mens en plant, de levenskrachten en samenhang tussen alles wat leeft welke niet met het brein te sturen is. Onze coöperatie van biologische zaadtelers levert een belangrijke bijdrage in het welzijn voor onze mooie planeet door biologische, zaadvaste zaden te telen. Zo worden bijzondere groentegewassen behouden die anders echt zouden verdwijnen. Zoals bijvoorbeeld de spercieboon Arosa. Een mooie, smaakvolle boon die het hele seizoen bloei. Op deze manier blijft de biodiversiteit in takt. Bekendheid hierover is nodig om zaadvast weer op de kaart te krijgen en hierdoor bewustwording bij de consument te creëren. We kunnen weer onafhankelijk worden van grootmachten op het gebied van zaad."

Holistisch
"Alles is met elkaar verbonden, wij als mensen met de natuur, maar ook is in de natuur alles met elkaar verbonden. Zo ook in het bodemleven. Wormen en insekten bijvoorbeeld zijn ontzettend belangrijk bij landbouw. Met de biologische teelt van de bioboeren hebben kleine diertjes in en op de bodem een bestaan zoals het hoort in de natuur. Sinds de industrialisatie en het ontstaan van de ‘gangbare’ landbouw zie je dit niet meer."

Het belang van zaadvaste, biologische zaden
"Wat De Zaderij doet is wezenlijk voor het behoud van de kennis, het zaadbehoud van zaadvaste rassen, en voor de gezondheid van onze aarde en de mens. De Zaderij wordt gesteund door stichting Zaadgoed die helpt met kennis, financiele middelen en zorgt voor bewustwording.  helpt bij veredeling van zaden. Het zijn gewassen zonder patenten die de professionele bioboer of de hobby moestuinierder zelf in stand kan houden. Deze gewassen zijn veerkrachtig en smaakvol gewassen en gedijen goed op onze akkers. Ze zijn van grote waarde zijn voor de toekomst van onze biologische landbouw."

De bewuste(re) keuze
De Zaderij levert aan particulieren met een eigen moestuin (via de webshop), aan de retail (veelal natuurvoedings en boerderij winkels) en aan professionele biologische landbouwers en tuinders. "De markt is er klaar voor. De consument leeft steeds bewuster en wil de juiste keuzes maken die ‘planet-proof’ zijn. Ook landbouwers zijn toe aan biologische zaadvaste zaden omdat zij ook steeds bewuster met hun vak bezig zijn. Door deze gezamenlijke missie en de keuze voor gezonde, bestendige landbouw en volwaardige voeding gaan we een gezonde en mooie toekomst tegemoet", besluit Boudewijn.

Voor meer informatie:
De Zaderij
[email protected] 
www.zaderij.nl 

Publicatiedatum: