Tholen - Kun je krekels circulair kweken door hun voeding volledig te vervangen voor reststromen uit de voedingsindustrie? Om op die vraag antwoord te geven gaat Kriket in samenwerking met onderzoeksinstellingen Inagro en Thomas More onderzoek doen. Het project is een van de zeventien gekozen projecten die van de Europese Unie een subsidie krijgt in de vorm van een ‘Valusect-voucher'.
Oprichters Michiel en Anneleen Van Meervenne
Biologische reststromen
"Krekels zijn alleseters en zouden dus perfect kunnen worden ingezet om reststromen te verwerken. Denk aan voedselpartijen die zijn afgekeurd vanwege een verkeerder verpakking of de reststromen die ontstaan bij het maken van kant-en-klaar-maaltijden", legt Michiel van Meervenne uit. "Daarnaast stelt Kriket als voorwaarde dat de reststromen van biologisch gecertificeerde producten komen. Dat is nodig om het biologisch certificaat van de producten te behouden. "We denken dat er voldoende biologische reststromen zijn, mocht het uit het onderzoek blijken dat we de krekels circulair kunnen kweken. Maar de eerste stap is uitvinden of dat überhaupt kan."
Een grote speler in de retail zal gedurende de onderzoeksperiode reststromen ter beschikking stellen. Kriket zal dan onderzoeken wat deze voeding voor invloed heeft op de kwaliteit en de smaak van de krekels. "We denken dat we op deze manier het duurzaam potentieel van de krekels optimaal kunnen benutten. Vandaag kweken we de krekels niet zelf, omdat we ons nu voornamelijk bezighouden met productie en productontwikkeling. Maar als de onderzoeksresultaten positief zijn, zou dat zomaar een eerste stap in die richting kunnen zijn."
Europese interesse
ValuSect is de eerste Europese subsidie die specifiek gericht is op de insectensector. In diverse lidstaten zijn insecten al toegelaten. Begin 2018 werd het onderwerp Europa-breed opgepakt. Meelwormen zijn voorlopig het verst gevorderd. Begin mei stemden de EU-landen in met een voorstel dat meelwormen toelaat als voedingsmiddel. Ook voor krekels lopen diverse aanvragen. Michiel ziet dat de Europese Commissie de trend in de markt volgt. "De Europese Commissie ziet dat er steeds meer voorstellen worden goedgekeurd. De timing lijkt dus perfect om met ValuSect de sector vanuit onderzoek een extra duwtje te geven. Onderzoek is een ding, maar je hebt ook spelers in de markt nodig om het in de praktijk te brengen. Die zijn er nu. Ik denk dat de Europese Commissie voldoende overtuigd is van het potentieel van insecten als voedingsmiddel, waardoor er nu mooie budgetten beschikbaar zijn."
Nieuwe producten
Kriket is inmiddels drie jaar bezig met het produceren van voedingsmiddelen op basis van insecten. Michiel is ervan overtuigd dat het potentieel er is dat een deel van bevolking er klaar voor is om insecten op te nemen in het voedingspatroon. Het bedrijf zet sterk in op export en lanceert binnenkort twee nieuwe producten. Er komt een granola waarin de krekels als poeder verwerkt aan zijn toegevoegd en de volledige krekels als snack in drie smaken. "Die producten moeten ons gamma en ons doelpubliek verbreden. We richten ons op de biokanalen, door onze producten via Udea in Nederland en BioPlanet in België te verkopen. Voor onze nieuwe producten zien we ook kansen in delicatessenwinkels. Daarnaast zien we sinds vorig jaar ook een sterke groei in het segment van geschenkmanden. Zulke pakketten bevatten vaak mooie producten met een speciaal verhaal. Daarvoor zijn onze producten heel geschikt."
Voor meer informatie:
Michiel Van Meervenne
KRIKET
+32 (0)473 951402
[email protected]
www.kriket.be