Tholen - De aankoop van een vernevelingsapparaat en 67 nieuwe olijfbomen; dat is wat de Spaanse bio-olijfboer Juan dankzij zijn deelname aan het adoptieproject van Flor Y Sabor heeft kunnen realiseren. Nederlander Michiel Drijver maakte in 2013 kennis met olijfboeren in Zuid-Spanje. De eerlijke en traditionele manier waarop deze boeren bio-olijfolie produceren raakte hem, waarop hij besloot om voor hen aan de slag te gaan. Het resultaat: een adoptieproject voor olijfbomen.
Michiel: "De olijfboer wordt echt gesteund met de adoptie. En in ruil voor de adoptie van een olijfboom krijgen de consumenten mooie olijfolie geleverd." Flor Y Sabor werkt al vier jaar samen met olijfboer Juan. Met de opbrengst van het adoptieproject heeft hij onlangs een vernevelingsaparaat gekocht, waarmee hij bacteriën buiten de olijfgaard kan houden. "Alle driehonderd olijfbomen van Juan zijn geadopteerd. Het is zo mooi om te zien wat hij dankzij dit adoptieproject kan doen. Hij heeft 3 jaar voor dit apparaat gespaard. En van 1 jaar commissie heeft hij recent in totaal 67 olijfbomen kunnen aankopen en planten. Als alles meezit kan hij over 5/6 jaar van deze bomen olijven gaan oogsten."
Wat foto's van de aanplant van de nieuwe bomen bij olijfboer Juan.
IJzersterke 74-jarige
Voor Michiel is het heel dankbaar werk. "Dit project geeft echt zoveel voldoening. Mijn hart gaat sneller kloppen wanneer ik het enthousiasme van de boeren zie. De Spaanse olijfboeren zijn heel trots, maar schreeuwen dit niet van de daken. Juist deze bescheidenheid kan ik erg waarderen en ze zijn enorm dankbaar voor de hulp die ze krijgen."
Hij werkt ook samen met olijfboer Miguel. Van hem zijn er in totaal 350 bomen geadopteerd via het adoptieproject van Flor Y Sabor. Michiel vertrok afgelopen november voor een zakelijke reis naar Spanje. "Ik ben twee weken daar geweest en heb onder meer meegewerkt in de olijfgaard van de 74-jarige Miguel. Dan zie je met eigen ogen hoe ijzersterk die kerel is. Hij oogst de olijven samen met zijn twee zonen en wat kennissen. Samen oogsten ze 10 bomen per dag. Dit zegt alles over hoe zwaar dit werk is. De olijven worden na het oogsten binnen 24 uur geperst."
Hoe gaat de adoptie in zijn werk?
Consumenten kunnen voor 109 euro per jaar één van de olijfbomen adopteren. Daarvoor ontvangt de adoptant een handgeschreven certificaat, met traceerbaarheid via de blockchain technologie. Michiel: "Iedere boom heeft zijn eigen nummer, die heb ik er zelf in gehangen. Het is voor de adoptant ook mogelijk om een rondleiding te krijgen door de olijfgaard en zo de adoptieboom in het echt te kunnen zien. Van die mogelijkheid hebben inmiddels best al wat mensen gebruik gemaakt. Verder ontvangen ze vier keer per jaar een nieuwsbrief en natuurlijk de olijfolie zelf. Het gaat om 8 maal halve liter blikken met Flor y Sabor extra virgin olijfolie. Het systeem is heel transparant en na 11 maanden krijgt de adoptant de vraag of hij/zij wil verlengen."
Flor Y Sabor draagt zorg over het hele traject. "Wij kopen de olie in bij de molen en zij krijgen vervolgens een vast percentage van het adoptiebedrag. Op 31 december tel ik de bomen en dan krijgt de olijfboer het commissiebedrag dat bij dit aantal hoort."
Michiel Drijver (midden) met boeren Juan (rechts) en diens vader (links).
Hulp bij bio-certificering?
Wat Michiel betreft blijft het niet bij dit adoptieproject. "Er zijn boeren die al decennialang biologisch werken, maar niet gecertificeerd zijn. Dit kost zo'n 3000 euro. We zouden het ontzettend leuk vinden om hen te helpen bij de realisering van de bio-certificering. Dit zou al mogelijk zijn bij de adoptie van 300 bomen. Het is zo zonde dat bij deze boeren de oogst soms in de bomen blijft hangen, wij willen hen graag gaan ondersteunen."
Klik hier voor meer informatie over het adoptieproject.
Voor meer informatie:
Michiel Drijver
Flor Y Sabor
Rivium Westlaan 19
2909 LD Capelle a/d IJssel
+31 (0)6 47408050
[email protected]
www.florysabor.com