Het voedselsysteem is verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Hier dragen veel verschillende onderdelen aan bij, maar 'verandering in landgebruik' is verantwoordelijk voor een derde van alle emissies. Wat houdt dat precies in en hoe draagt het bij aan de opwarming van de aarde? In dit artikel gaat Fairtrasa, een sociale onderneming en één van de grootste exporteurs van biologisch en fairtrade fruit in Latijns-Amerika, in op dit onderwerp.
"De bovenste meter van de grond en de vegetatie die erop groeit, bevat meer dan 3 biljoen ton koolstof, waarvan het meest in organisch materiaal. Verandering in landgebruik betekent dat deze koolstof vrijkomt in de lucht, voornamelijk door ontbossing, maar ook door het vernietigen van bodemleven door ploegen en het gebruik van chemische middelen. Hoe snel dit kan gebeuren, varieert enorm – bodems in gematigde klimaten verliezen 30 tot 50% van hun organische koolstof na 50 jaar cultivatie. In tropische klimaten kan hetzelfde gebeuren in slechts tien jaar. Dit is een deel van de reden waarom alles wat we doen als vers fruit bedrijf dat veel van haar producten uit de tropen haalt, zo belangrijk is."
Deze foto’s zijn genomen bij het bedrijf van Moco Agropecuaria – Fazenda Tamandua, Fairtrasa's Braziliaanse mango leverancier die Demeter gecertificeerd is en regeneratieve landbouw hoog in het vaandel heeft staan.
"Helaas zijn we er de laatste jaren achter gekomen dat biologische landbouw alleen, onvoldoende is om de bodem gezond te houden en negatieve effecten op ecosystemen te voorkomen. Als reactie hierop zijn we ons gaan verdiepen in regeneratieve landbouw: een nauw verwant aan agro-ecologie, maar met een bewuste focus op het herstellen van wat is geërodeerd. Dit kan gekenmerkt worden door het tussenplanten van planten die elkaar beschermen tegen ongedierte en elkaar versterken door het vasthouden van water of genereren van voedingsstoffen, of door het gebruik van bodembedekkers als bescherming tegen onkruid. Op deze manier blijft de koolstof ongestoord in de bodem, verrijkt hiermee het bodemleven en verbetert het de ziekte- en droogteresistentie van de bodem. Dit is ook de reden waarom internationale organisaties regeneratieve landbouw steeds meer beschouwen als een van de belangrijkste oplossingen voor het onttrekken van koolstof uit de atmosfeer."
"In de komende jaren willen we ons als Fairtrasa groep gaan focussen op regeneratieve landbouw voor al onze producten en leveranciers, waarin we ernaar streven om dit ook in certificering als Demeter of Regenerative Organic Certification te laten terugkomen."
"Met een aantal van onze telers hebben we bijzonder sterke relaties opgebouwd, deze noemen we co-creators. We geven deze telers zichtbaarheid op onze dozen, en samen met hen investeren we in elkaars toekomst. In de komende jaren willen deze methode vooral uitbreiden en verfijnen, ons verbinden met onze telers voor de lange termijn, waarin we hen de zekerheid bieden die ze nodig hebben om te investeren in regeneratieve teeltmethoden."
Voor meer informatie:
Fairtrasa
[email protected]
www.fairtrasa.com