Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-groothandelaar Engemann zet in op groei ten gunste van het welzijn van de regio

In plaats van groei en winst worden door middel van een algemeen nut balans sociale waarden gemeten. Het FairBio-lid A&K Engemann heeft in het regionale GWÖ (economie van het algemeen nut) project van het Duitse district Höxter zijn prestaties als bio-groothandelaar voor de maatschappij voor het eerst laten toetsen.

"In de coronacrisis merken we dat onze maatschappij zeer monetair is. Met onze algemeen belang balans willen we onze extra prestaties voor het milieu en onze maatschappij zichtbaar maken", zegt Klaus Engemann (foto rechts), die samen met zijn broer Andreas bio-groothandel A&K Engemann in Willebadessen runt. Om te meten welke bijdrage een bedrijf, een gemeente, een privépersoon of zelfs een heel land aan het algemeen belang van de maatschappij levert, werd er een algemeen belang balans opgesteld, waarbij criteria zoals mensenwaarde, solidariteit en gerechtigheid, ecologische duurzaamheid, transparantie en medebeslissing werden onderzocht en door middel van een puntensysteem beoordeeld.

Interne bedrijfscultuur
"De ecologische basisgedachte van ons bedrijf weerspiegelt zich ook in de beoordeling, binnen onze sector scoren we goed. Op het punt leveranciers hebben we eveneens een hoog aantal punten gescoord. In z'n totaliteit konden we vaststellen dat we al veel voor onze interne bedrijfscultuur gedaan hebben, op het gebied van financiële partners en bij de uitwerkingen op de maatschappij, maar nog ontwikkelingspotentieel hebben", aldus de conclusie van FairBio-Vorstand Klaus Engemann naar aanleiding van de eerste GWÖ-balans.

Het bio-bedrijf is sterk in de regio verankerd en zet zich bovendien in voor regionaliteit. "De regionale insteek van het GWÖ-project was voor ons bedrijf daarom zeer passend", aldus Klaus. De 'Stiftung Gemeinwohl-Ökonomie NRW' startte er in 2019 mee om communes, bedrijven, scholingsinstellingen en burgers in contact te brengen met de ideeën van de economie van het algemeen nut. Door meer solidariteit, gerechtigheid, ecologische duurzaamheid en medebeslissing moeten in de toekomst de woon- en levenskwaliteit van de mensen in de regio verbeterd worden.

In dit tweejarige proces in het kader van het leaderproject 'Gemeinwohl-Region Kreis Höxter' hebben meer dan 2000 burgers evenals de steden Steinheim, Brakel en Willebadessen zich opgegeven om aan de duurzame ontwikkeling in Ostwestfalen deel te nemen. Naast drie communes zijn naast het bedrijf Engemann nog vijf andere bedrijven en verschillende scholingsinstellingen bij het project betrokken. De uitkomsten van het project werden op 27 april 2021 in een digitale slotbijeenkomst met interviews met de projectdeelnemers evenals GWÖ-medeoprichter Christian Felber gepresenteerd.

Doordachte en gestructureerde basis
"Ons Biolandhof Engemann is van begin af aan een familiebedrijf met een gegroeide structuur en vlakke bedrijfshiërarchie. Nu komt de tweede generatie eraan en daarmee een eigen visie op bedrijfsvoering. Transparantie en de zoektocht naar open gesprekken zijn bepalend voor ons bedrijf en zo willen we een open discussie over waarden voeren met de volgende generatie. We willen de positieve kenmerken en waarden van de actuele en de nieuwe generatie succesvol met elkaar verbinden en in onze bedrijfscultuur integreren", zegt Klaus. "Daarvoor is onze algemeen nut balans een goed doordachte en gestructureerde basis, om op verschillende niveaus dieper in te gaan."

Met inachtneming van de gemeenschappelijke ethische en morele fundamentele waarden wil het bedrijf in de toekomst verder groeien: half april vond de eerste spadesteek plaats voor een extra commissioneringsmagazijn op 700 m2 van het bedrijfsterrein. Circa 1,2 miljoen euro investeert de familie Engemann in de duurzame uitbreiding van het oppervlak van haar twee koelhuizen. Het grootste deel van de energie voor de koelhuizen moet toekomstig geleverd worden door de eigen zonne-energie-installatie op het dak.

Voor meer informatie:
engemann-bio.de 

Publicatiedatum: