Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsland: Demeter herziet verenigingsstructuur

Geïnspireerd door het vruchtbare werk aan gemeenschappelijke waarden hebben de gedelegeerden van de Demeter-vereniging tijdens hun digitale bijeenkomst met een grote meerderheid de samenwerking tussen de landelijke Demeter-vereniging (Duitsland) en de deelstaatverenigingen herzien. Bovendien zorgden naast de keuze van de nieuwe leden van de toezichtsraad, enkele veranderingen aan de richtlijnen voor een verdere aanscherping van het profiel van Demeter.

Landelijke vereniging en vijf regio's
Reeds afgelopen dinsdag hebben de gedelegeerden met hun besluiten ervoor gezorgd dat het werk in de regio's versterkt wordt en de vereniging met haar federale structuur samengroeit tot een overkoepelende vereniging. De vereniging bestaat voortaan uit de landelijke vereniging en de vijf deelstaatverenigingen Beieren, Baden-Württemberg, regio west (Hessen, Rheinland-Pfalz, Saarland en Nordrhein-Westfalen), regio noord (Neder-Saksen, Bremen, Hamburg, Schleswig-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern) en regio oost (Brandenburg, Berlijn, Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen). De deelstaatverenigingen en landelijke vereniging hebben een gezamenlijke begroting. Telers, verwerkers, handelaren en onderzoekers zijn zowel lig van de landelijke verenging als een deelstaatvereniging.

"De nu besloten nieuwe indeling van Demeter e.V. garandeert dat de vereniging als één geheel kan werken, die bronnen efficiënt inzet en de dienstverlengingen ter plaatse voor de leden uit kan breiden", blikt Demeter-voorzitter Johannes Kamps-Bender vooruit. "Een grote dag in de verenigingsgeschiedenis van Demeter", onderstreept ook zijn bestuurscollega Alexander Gerber de betekenis van deze heroriëntatie. "Met de nieuwe samenstelling van de toezichtsraad en de herinrichting van de vak- en vakwerkgroepen hebben we de meewerkmogelijkheden van de leden en ons als moderne federale organisatie goed opgesteld." Naast het nationale bestuur is er voortaan ook een algemeen bestuur waarin de belangen van de overkoepelende vereniging behandeld worden. Dit algemene bestuur bestaat uit de twee nationale voorzitters evenals de vijf voorzitters van de deelstaatverenigingen.

Nieuw gekozen toezichtsraad
Aansluitend hebben de gedelegeerden een sterke nieuwe toezichtsraad gekozen, die deze geest weerspiegelt. Deze bestaat uit een vertegenwoordiger uit iedere regio, evenals uit de vakgroepen teelt, verwerking, handel evenals onderzoek en ontwikkeling. Voor de komende drie jaar werden de volgende leden in de toezichtsraad benoemd: Engelhard Troll (teler uit Bayern), Anja Frey (teler uit Baden-Württemberg), Friederike Roll (wijnbouwer uit Rheinland-Pfalz), Friedemann Wecker (bedrijfsleider uit Niedersachsen), Sascha Philipp (teler uit Brandenburg), Rolf Holzapfel (teler uit Baden-Württemberg), Julia Unseld (bedrijfsleider van een bio-bakkerij en een bio-winkel in Baden-Württemberg), Boris Voelkel (verwerker uit Niedersachsen) en Matthias Deppe (natuurvoedingsgroothandelaar uit Niedersachsen).

Richtlijnen verder ontwikkeld
In de categorie teelt hebben de gedelegeerden onder andere een nieuwe richtlijn voor gevogelte vastgelegd: daarmee wordt de opfok van broederhaantjes vanaf 1 januari 2022 verplicht. De broederhaantjes moeten daarmee allemaal bij Demeter-bedrijven, in enkele gevallen ook gecertificeerde bio-bedrijven, grootgebracht worden. Hun minimale leeftijd bij de slacht bedraagt veertien weken. Ook op het gebied van runderhouderij zijn er vernieuwingen – er werden gedetailleerde voorschriften opgesteld voor de terugfok van hoorndragende dieren voor nieuwe rundveekuddes. 

In de categorie verwerking werd onder andere een nieuwe en unieke classificatie voor cosmeticaproducten ingevoerd, waarbij alle werkzame bestanddelen uit Demeter-grondstoffen en bio-grondstoffen moeten stammen. De gedelegeerden besloten bovendien dat ook plantaardige drinks in de toekomst Demeter-gecertificeerd kunnen worden.

"De richtlijnenbesluiten van de gedelegeerden wijzen net als de besloten werkzaamheden duidelijk in een kwaliteits- en profielversterkende richting: zo zullen we volgend jaar een strategie voorleggen over hoe we de teelt en verkoop van zaadvormende groentensoorten evenals het aandeel regionaal geteelde grondstoffen kunnen vergroten. Onze gemeenschappelijke waarden zijn daarbij een belangrijk richtsnoer“, zo de conclusie van Alexander Gerber. Bestuurscollega Johannes Kamps-Bender geeft de samenhang tussen de nieuwe structuur en inhoudelijke waarden weer: "Voor onze verdere ontwikkeling als vereniging en onze intentie om levensmiddelen van de hoogste biodynamische kwaliteit te produceren, die goed zijn voor mens en aarde, zal de nagestreefde nieuwe verenigingsstructuur de beste voorwaarden bieden."

Achtergrond
De gedelegeerdenbijeenkomst is het hoogste besluit besluitvormingsorgaan van Demeter e.V. Ze bestaat uit: dertig telers, achttien verwerkers, zes handelaren, vier onderzoekers en ontwikkelaars en twee consumenten.

Bron: Demeter

Publicatiedatum: