Onlangs arriveerden in de winkel van Gedeelde Weelde drie grote pallets met pasta’s, peulvruchten en tomaten in blik. De producten komen rechtstreeks van Campo, een Italiaanse coöperatie die al vroeg voor biologische landbouw koos.
Foto: Gedeelde Weelde
Het contact met Campo kwam tot stand via Giorgio Rossano, enkelen misschien bekend van één van de info- en proefavonden over wijnen. "Met de wijn is ooit alles begonnen", vertelt Giorgio. Inmiddels importeert hij ook balsamico en olie, en hij is de Nederlandse vertegenwoordiger van Campo. Deze coöperatie startte in 1978 in Isola del Piano, een klein stadje op het platteland in de Marken. En hoewel Campo een veel langere geschiedenis en een andere organisatievorm kent, heeft deze coöperatie iets gemeen met Gedeelde Weelde. Ook Campo is een multi-stakeholder coöperatie, wat betekent dat mensen met verschillende achtergronden en metiers zijn aangesloten. In het geval van Campo zijn dat onder andere boeren, medewerkers en mensen die de coöperatie met hun kennis en diensten ondersteunen.
Idealisme
Wat bewoog de oprichters in de jaren zeventig om een coöperatie te starten? Veel idealisme. Op de Campo website staat: "Niemand had het toen nog over biologisch, maar wij waren ons ervan bewust dat we een kostbare rijkdom aan land en kennis van vorige generaties hadden geërfd en we hadden al opgemerkt dat het gebruik van chemicaliën op de akkers de toekomst en deze rijkdom vernietigde. We besloten onze krachten te bundelen in een coöperatie die zich inzet voor het behoud van onze aarde zoals die ons is gegeven. We wilden een toekomst creëren voor de generaties die na ons komen."
Lekkerder dan vers
Dit idealisme vertaalt zich in eenvoudige en biologische basisproducten van hoge kwaliteit, hoofdzakelijk pasta’s, tomaten in blik en peulvruchten. "Campo heeft altijd al pasta in de semola kwaliteit gemaakt, de hoogste kwaliteit die er is", vertelt Giorgio. "En de volkoren pasta wordt op steen gemalen en in één keer verwerkt, waardoor alle voedingsstoffen bewaard blijven." Heeft Giorgio ook een lievelingspasta? "Ik kies typisch Italiaans, vooral spaghetti en penne. En voor een tomatensaus zijn de tomaten uit de blik van Campo zelfs lekkerder dan verse tomaten."
Betaalbare producten
In de meer dan veertig jaar die de coöperatie bestaat heeft Campo ook de veranderingen in de markt meegemaakt, lezen we op de website. "Eén van de uitdagingen waarmee we in de afgelopen jaren zijn geconfronteerd, was om te laten zien dat het mogelijk is om basisvoedsel te leveren tegen betaalbare prijzen, zelfs met biologische landbouw." Stapsgewijs is hun dat gelukt, eerst met pasta, daarna met tomaten en nu met peulvruchten. Giorgio vindt dit een mooi uitgangspunt: "Uiteindelijk moet iedereen de producten kunnen kopen, anders heeft het hele bio-verhaal niet zo veel zin."
Bron: Gedeelde Weelde