Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bioland viert vijftigjarig jubileum met eerste lid

"Velen gaven ons niet meer dan vijf jaar"

Wat in 1971 met de oprichting van 'bio gemüse e.v.' door twaalf mannen en vrouwen begon, heeft zich in de afgelopen vijftig jaar ontwikkeld tot de grootste bio-teeltvereniging in Duitsland en Zuid-Tirol met circa 10.000 leden uit de teelt, productie en handel.

Markt met producten van Bio Gemüse e.V., jaren 1970 (Foto Bioland) 

Naar aanleiding van het jubileum heeft Bioland tijdens een digitale persconferentie teruggekeken op de mijlpalen in haar geschiedenis en een blik geworpen op de landbouw van de toekomst. Een echt Bioland-pioniersbedrijf was daarbij ook van de partij: de huidige generatie en de oprichters van Hof Berg in Dannau deden verslag van de dagelijkse gang van zaken op het bedrijf en de vele ervaringen die men als oudste Bioland-bedrijf van Schleswig-Holstein door de jaren heen verzameld heeft.

In het veld op Bioland-boerderij Ernst Weichel, Heiningen bij Bad Boll (BW), jaren 80 (Foto Bioland) 

Biologische gedachte
"De principes die aan de basis van Bioland liggen, zijn ook tegenwoordig nog zeer actueel“, zegt Bioland-voorzitter Jan Plagge. "We moeten biologische systemen in z'n geheel begrijpen en met de natuur in plaats van tegen de natuur in werken. Dat betekent dat men mensen, dieren en planten niet gescheiden van het microbioom in de grond moet zien. Puur kijken naar de behoefte aan voedingsstoffen is in dit complexe systeem niet voldoende. Deze biologische gedachte is de basis voor ons als vereniging en ik ben zeer dankbaar voor de vele mensen in onze historie die deze basisprincipes – ook wanneer er weerstand tegen was – trouw zijn gebleven en verder ontwikkeld hebben.“

Jan Plagge. Foto Bioland, Tanja Hartlieb 

Centrale rol
Of het nu ging om de discussie over kernenergie en bossterfte in de jaren '80 of over de huidige discussie over gentechniek, klimaatverandering en bescherming van de biodiversiteit gaat: Bioland had altijd een stem voor politiek en maatschappij. "Als grootste Duitse bio-vereniging dragen we natuurlijk ook een verantwoordelijkheid – niet alleen voor onze leden, maar ook voor de bio-beweging in z'n geheel en zetten we ons in voor een toekomstbestendige landbouw en levensmiddelsector", aldus Jan. De bio-landbouw en de biologische levensmiddelensector spelen nog steeds de centrale rol in het noodzakelijke ecologische hervormingsproces van de landbouw. Daarvoor zal Bioland zich met al haar engagement inzetten – en daarmee voor het behoud van de natuurlijke levensvoorwaarden.

Theresia Kübler. Foto: Eric Kaiser

Met deze doelen identificeert zich in het bijzonder ook 'Junges Bioland', een vereniging van jonge mensen binnen Bioland, die nauw netwerken opbouwt met jeugd- en klimaatbeschermingsorganisaties. "De toekomst wordt uit moed gecreëerd. Want uitdagingen zoals klimaat- en biodiversiteitscrisissen kunnen we alleen met een moedige, op de toekomst gerichte landbouwpolitiek tegemoet treden die de bescherming van klimaat, biodiversiteit, milieu en dieren beloond“, verklaart voorzitter Theresia Kübler de motivatie achter Junges Bioland. 

Bioland-pionier Albert Teschemacher op zijn bedrijf 'Hof Berg in Dannau', Schleswig-Holstein (Foto: Hof Berg)

Verschillende generaties bij pioniersbedrijf Hof Berg
Op het oudste Bioland-bedrijf van Schleswig-Holstein, Hof Berg in Dannau, runt de toekomst reeds het bedrijf: samen met René Kohler heeft Falk Teschemacher de leiding van het ouderlijk bedrijf enkele jaren geleden overgenomen. Wat zich niet veranderd heeft: sinds 1979 tot op de dag van vandaag werkt het bedrijf volgens de strenge Bioland-richtlijnen. Het team van Hof Berg in de Holsteinische Schweiz, niet ver van de Oostzee, werkt op 150 hectare grond en houdt daarbij 70 koeien, waarvan de melk in de eigen kaasmakerij verwerkt wordt.

"Voor mij was altijd duidelijk: de enige weg om überhaupt een landbouwbedrijf op te bouwen, is de biologische landbouw“, verklaart Albert Teschemacher zijn motivatie om te kiezen voor biologische teelt na de overname in 1979. "Bioland heb ik destijds net als vandaag als sterke organisatie waargenomen, die de biologische landbouw vooruit brengt en ook positief uitstraalt naar de conventionele teelt“, aldus Albert, die in 1975 als één van de eerste directeuren van de vereniging diens oriëntatie mee vorm gaf.

Links oprichters Birgitta en Albert Teschemacher. Inmiddels werken twee generaties werken hand in hand op Hof Berg (Foto Hof Berg) 

Niet meer dan vijf jaar
Zijn vrouw Birgitta Teschemacher herinnert zich de begindagen van Hof Berg en maakt de balans op: "In het begin hebben andere telers uit de regio slecht over ons gepraat en ons uitgelachen. Velen gaven ons niet meer dan vijf jaar. Tegenwoordig bevestigt de vele positieve feedback van onze klanten dat we destijds precies de juiste stap gezet hebben.“

De voor hem juiste stap heeft ook René Kohler gezet, die in 1998 als leerling bij het bedrijf begon. "Voor mij is het werk bij het bedrijf meer mijn roeping dan beroep – en de biologische teelt geeft mij daarbij het gevoel aan de goede kant te staan." Over de gestegen vraag naar bio-levensmiddelen tijdens de coronapandemie vult hij aan: "In onzekere tijden denkt men na over het elementaire en wie doet er iets elementairs als wij het niet zijn?“

Bron: www.bioland.de

Publicatiedatum: