Veel veehouders gebruiken diverse natuurlijke middelen om hun dieren gezond te houden. Denk aan producten als uiermint, organische zuren, knoflookbolussen en diverse pre- en probiotica. Het Platform Natuurlijke Veehouderij start samen met VKON en Wageningen Food Safety Research (voorheen RIKILT) een zogenaamd ‘Kennis op Maat project’ rondom kennisdeling Natuurlijke Middelen. In de afgelopen jaren zijn stalboekjes gemaakt met daarin uitgebreide praktische informatie gericht op veehouders en dierenartsen. Deze stalboekjes zijn er voor melkvee, kalveren, varkens, pluimvee, kalkoenen, konijnen, schapen en melkgeiten. Toch leven er bij veehouders en dierenartsen veel vragen over de inzet van natuurlijke middelen. In hun opleiding hebben zij er weinig tot niets over geleerd.
Dit project wil daar verandering in brengen en kennis ‘op maat’ aanbieden aan zowel het agrarische onderwijs als de opleiding tot dierenarts. Daarnaast is er behoefte om de kennis van de stalboekjes wat handiger te kunnen vinden. “Wat ik handig zou vinden”, zegt Jan Willem Bakker, schapenhouder op Texel, “is een overzichtelijke stalkaart met daarop de meest voorkomende gezondheidsproblemen en hoe ik tijdig kan bijsturen of ziekte kan voorkomen door inzet van natuurlijke middelen. Een kaart of poster voor in de stal, en de rest graag digitaal makkelijk vindbaar”. Bakker is initiatiefnemer van het concept Dapper Texel. Hij probeert zijn schapen zo natuurlijk mogelijk te houden. Daarbij hoort dat hij de gezondheid graag zoveel mogelijk op natuurlijke wijze organiseert.
Jan Willem Bakker
Sander Lourens, docent pluimveehouderij bij Aeres Hogeschool Dronten, is enthousiast dat dit project van start gaat. “Het past helemaal bij de huidige trend in veehouderij, de richting van kringlooplandbouw, om dieren gezond te houden met goed management en waar nodig bij te sturen met natuurlijke middelen. Zo kun je chemisch-synthetische middelen zoals antibiotica bewaren en resistentie voorkomen. Mochten dit soort middelen een keer écht nodig zijn, dan werken ze hopelijk nog. Dit thema is nog niet opgenomen in het agrarische onderwijs. Ik ben blij dat WFSR en Platform Natuurlijke Veehouderij nu samen gaan werken aan het maken van lesmateriaal.”
Platform Natuurlijke Veehouderij heeft een digitale vragenlijst uitgezet met als doel om te weten te komen wat de behoeften zijn van veehouders als het gaat om natuurlijke diergezondheid. “We hopen op basis van de informatie die we verzamelen met deze enquête ook meer inzicht te krijgen over de mate van het gebruik van natuurlijke middelen in de veehouderij”, zegt Gerdien Kleijer. Kleijer is dierenarts, oprichter van de Studiegroep Dier en Kruid en mede- initiatiefnemer van het Platform Natuurlijke Veehouderij.
Voor meer informatie over Kennis op Maat Natuurlijke middelen: www.natuurlijkeveehouderij.nl/projecten-onderzoeken