Haar doel om in 2020 twintig nieuwe Demeter-bedrijven voor de coöperatie te winnen, heeft de zuivelfabriek Berchtesgadener Land bereikt. Maar daarmee is de zoektocht naar melkboeren die met hun bedrijf over willen stappen op biologisch-dynamische landbouw nog lang niet afgesloten. De zuivelfabriek Berchtesgadener Land zoekt verder en blijft inzetten op Demeter-melk.
Bio is al lang uit de niche gegroeid. De uitwerkingen van de milieuverontreiniging en de klimaatverandering werden onder andere door de ontnuchterende berichtgeving over plasticeilanden in onze zeeën en de door Greta Thunberg geïnitieerde Fridays for Future-beweging midden in de maatschappij gezet. Dit is steeds meer te zien aan het consumentengedrag, de bewuste consumptie van duurzame producten in Duitsland. Dat bio al lang geen kortetermijn hype meer is, toont ook het stijgende aanbod aan bio-producten in de conventionele handel evenals bij de discounters.
Ook bij Berchtesgadener Land stijgt de vraag naar de biologische zuivelproducten. Momenteel verwerkt de coöperatieve zuivelfabriek circa 100 miljoen kg biologische melk van bijna 600 bio-bedrijven per jaar. De verse Demeter-melk in het assortiment profiteert sinds enige tijd bijzonder sterk van de vraag naar biologische producten.
Florian Zielinski, verantwoordelijk voor de bio-verkoop bij de zuivelfabriek, noemt hiervoor verschillende redenen: "Het product haakt in op vele trends – dat is aan de ene kant de glazen verpakking die aan de 'no plastic trend' tegemoet komt, maar ook de bijzonder zachte verwerking zonder homogenisering en natuurlijk de biodynamische landbouw met de bijzondere Demeter-melkkwaliteit – ook corona kon de stijgende vraag niet stoppen." Dit blijkt ook uit een enquête die werd uitgevoerd in opdracht van marktonderzoeksbureau GfK. Deze toont dat om het even of men wat betreft corona nou eerder neutraal, zeer bezorgd of niet bezorgd was, bij alle consumentengroepen nam de aankoop van bio-producten in het eerste kwartaal van 2020 verder toe (Bron: GfK ConsumerPanel FMCG).
Demeter-melk nog steeds gezocht
Maar Demeter-melk is slechts beperkt voorhanden. Een jaar geleden kondigde de zuivelfabriek daarom het doel '20 in 2020' aan, oftewel het werven van twintig nieuwe Demeter-bedrijven in 2020. Samen met de Demeter-vereniging wierf ze actief nieuwe bedrijven en verhoogde begin van het jaar de Demeter-toeslag nogmaals met 0,5 cent naar nu 2 cent / kg melk (actuele melkprijzen: zie informatietabel onderaan). De eerste bedrijven die van bio naar de hogere standaard bio-Demeter zijn overgestapt, werden inmiddels reeds geregistreerd. In totaal kon de zuivelfabriek daadwerkelijk twintig bedrijven vinden die bereid waren over te stappen op biologische productie en toe te treden tot de coöperatie.
Met hun bio-engagement komt de regio ook tegemoet aan het door de Beierse deelstaatsregering gestelde doel van meer biologisch landbouwareaal in Beieren. Reeds nu al verwerkt en verkoopt de zuivelfabriek de bio-melk van bijna 600 biologische boeren tussen Watzmann en Zugspitze. De zuivelfabriek Berchtesgadener Land is er optimistisch over dat er nog meer Demeter-gecertificeerde bedrijven bij zullen komen.
Voor meer informatie: www.bergbauernmilch.de