Ruim 35.000 mensen in heel Nederland sloegen zondag alarm over de klimaatcrisis. Zo klonk het Klimaatalarm voor een groener en eerlijker klimaatbeleid massaal en luid in het hele land. Dit gebeurde in 44 plaatsen door heel Nederland, de meesten deden mee vanuit huis, de tuin of het balkon. Het aantal deelnemers in parken of pleinen varieerde per gemeente van 9 mensen in Hoek, tot 700 in Groningen.
Overal in het land klonk om 15:00 uur het Klimaatalarm. Een brede groep mensen met verschillende achtergronden vroeg zo vlak voor de verkiezingen aandacht voor de klimaatcrisis en de noodzaak van een eerlijker en daadkrachtiger klimaatbeleid. Boeren, werknemers, wetenschappers, mensenrechtenactivisten, mensen uit de zorg, grootouders, ondernemers, leerlingen, scholieren en studenten deden mee. Ook klonk in het hele land klokgelui, een actie van de Groene Kerken.
Dit luid klinkende beroep op de politiek werd mogelijk gemaakt door 45 lokale klimaatcoalities verspreid over het hele land. Vanwege corona was er niet één landelijke mars, maar werd het alarm op verschillende plekken in het land georganiseerd door lokale organisaties, die lokale klimaatcoalities hebben opgericht.
De initiatiefnemers van het Klimaatalarm spreken van een groot succes. De demonstraties zijn in het hele land ordelijk verlopen. Vanaf de duinen onder de rook van Tata Steel, tot in Heerlen, lieten mensen horen wat zij willen: "Een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid voor iedereen, in Nederland en daarbuiten. Een overheid die kiest voor mensen en vervuilende bedrijven zelf laat betalen voor hun verduurzaming en voor de schade die ze veroorzaken. Een overheid die actie onderneemt en zorgt dat gezond eten, duurzaam reizen, wonen in een goede woning en groene banen voor iedereen mogelijk is. Ongeacht wie je bent, wat je verdient en waar je woont", stelt de Klimaatcrisis Coalitie. "Ook na de verkiezingen gaan we door."
Het Klimaatalarm is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie. Dit is een samenwerking van: Milieudefensie, FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak, Extinction Rebellion, Code Rood, Fridays For Future Nederland, Fossielvrij NL, Oxfam Novib, De Woonbond en Grootouders voor het Klimaat.
Inbreng vanuit de bio-branche
Ronald van Marlen sloeg alarm in Eindhoven en opende het Klimaatalarm aldaar. "Mijn speech wordt goed ontvangen. Hierin geef ik aan waarom het belang van de urgentie van de klimaatcrisis groot is. En dat is meer dan een pleidooi voor de noodzaak van biologische landbouw." Klik hier om de speech van Ronald te lezen.
Om 14.00 uur moet ik in Eindhoven de eerste 5 minuten een openingsspeech houden over de noodzaak van het Klimaatalarm. Vandaag om 14.00 uur laten we door heel Nederland samen één oorverdovend geluid horen. Doe jij ook mee? https://t.co/NkEoQ9TdGb
— Ronald van Marlen (@MarlenRonald) March 14, 2021
Klik hier om de speech te bekijken (op LinkedIn).
Bionext gaf eerder op LinkedIn al aan mee te doen om een sterk signaal af te geven dat eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid nodig is, maar dat dit er niet zomaar komt. Bionext-directeur Michaël Wilde was aanwezig in Rotterdam en medewerkers Amy Jansen en Thomas Schara in Wageningen.
Michaël.
Thomas en Amy.
"Zoals je ziet op de foto is er zo hard geslagen met de lepel dat die brak", aldus Michaël.
Michaël plaatste n.a.v. het Klimaatalarm ook de volgende post op LinkedIn:
Ruud Hendriks, practor Kringlooplandbouw, deelde de volgende tweet:
"Het klimaat verandert, nu wij nog". Klimaatalarm Groningen met veel leuke bordjes. pic.twitter.com/t2irkUHxxg
— Ruud Hendriks (@RuudBodem) March 14, 2021
Voor meer informatie: www.klimaatmars2021.nl